SVIJET

Kim Jong-un se vratio u javnost: Sa njim stigla i nova teorija zavjere

Snimak od 28. jula 2017. godine prikazuje Kim Jong-una i dvojicu muškaraca koji liče na njega i koji su obučeni isto kao on

Kim Jong-un je neiscrpna inspiracija za teorije zavjere. Arhiv

E. Halimić / Avaz.ba

10.5.2020

Kim Jong-un je neiscrpna inspiracija za teorije zavjere. Iako se, nakon nekoliko sedmica, ponovo pojavio u javnosti, mediji ne prestaju da spekulišu o razlozima njegovog kraćeg povlačenja sa scene. 

Pojedini idu i toliko daleko da se pitaju da li je na novim snimcima koje je objavila sjevernokorejska državna televizija, zaista on ili možda neko od njegovih dvojnika. Tu teoriju o dvojnicima inspirisao je jedan snimak koji je nedavno postao popularan na internetu.

Snimak od 28. jula 2017. godine prikazuje Kim Jong-una i dvojicu muškaraca koji liče na njega i koji su obučeni isto kao on. Zajedno su bili na jednom od testiranja raketa “Hwasong 14”.


Smatra se da Kim često putuje sa svojim dvojnicima iz straha od mogućeg atentata. Ovaj video izgleda potvrđuje to, ali sada izranjaju i nove teorije da je možda neki od njegovih dvojnika zauzeo njegovo mjesto makar za televizijska izvještavanja. Nekoliko nedjelja Kima nije bilo u javnosti, pa su kolale glasine o njegovoj smrti ili teškoj bolesti. Nedavno se iznenada pojavio tokom posjete fabrici đubriva u Sjevernoj Koreji. 

Međutim, neki kažu da to nije on i ukazuju na navodne suptilne razlike u zubima, nosu, borama, čelu i ušima. Dvojnici nisu neuobičajeni za diktatore, tako je Sadam Husein bio poznat po korišćenju dublera. I on i njegovi sinovi Kusai i Udai koristili su dvojnike za zaštitu. Lider Sovjetskog Saveza Josif Staljin navodno je takođe imao dvojnika po imenu Rašid, a poznato je i da je Adolf Hitler imao dvojnika po imenu Gustav Veler.

Također se tvrdi da je Kim možda lažirao svoju vlastitu smrt u namjeri da otkrije moguće izdajnike u svojoj okolini, prenosi Blic.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.