VELIKA BRITANIJA

Džonson: Od srijede možete izlaziti u parkove i vježbati

Vlada mijenja dosadašnji slogan “Ostani kod kuće” u “Ostani oprezan”

Boris Džonson predstavio nove mjere. AFP

Avaz.ba

10.5.2020

Od srijede, 13. maja, građani Velike Britanije moći će izaći na sunce u parkovima, vježbati koliko žele te putovati u druge sredine, rekao je premijer Boris Džonson (Johnson) tokom obraćanja naciji povodom postepenog ublažavanja mjera ograničenja, objavio je BBC.

Nakon više od šest sedmica lockdowna, Velika Britanija će postepeno popuštati mjere s ciljem oporavka privrede. Tokom mjera ograničenog kretanja građanima Velike Britanije bilo je savjetovano da ostanu kod kuće te da ne izlaze više od jednom dnevno u kupovinu. 


Džonson: Novi slogan "Ostani oprezan". AFP

Od srijede želimo poručiti ljudima da što više izlaze vani i vježbaju - rekao je Johnson te dodao da mogu sjediti na suncu u parkovima, voziti se u druge sredine te trenirati sportove, ali samo s ukućanima. 

Džonson je rekao kako se zemlja sada nalazi na četvrtom od pet stepeni prijetnje te da će se ublažavanjem mjera spustiti na treći. Osim toga, rekao je i kako vlada mijenja dosadašnji slogan “Ostani kod kuće” u “Ostani oprezan”. Novi slogan je već podvrgnut kritikama na društvenim mrežama jer je nejasno što znači.

Prije obraćanja Džonson je na Twitteru građanima poručio da i dalje ostaju kod kuće što je više moguće te da ograniče kontakte s drugim ljudima.

Očekuje se da će sutra biti objavljene detaljne upute o popuštanju mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.