DNEVNI PORAST

Korona se vratila u Vuhan: U Kini 17 novih slučajeva zaraze

Dok se pandemija širi globalno, Peking oprezno pokušava ponovno pokrenuti privredu

Vuhan. AFP

Avaz.ba

11.5.2020

Kina je zabilježila 17 novih slučajeva Covida-19, od kojih pet u Vuhanu, što je najveći dnevni porast od 28. aprila i pokazuje kako je teško iskorijeniti tu bolest.

Iako je broj zaraženih znatno niži nego što je bio na vrhuncu epidemije u februaru, podaci ukazuju na stalnu opasnost koju predstavlja Covid-19.

Dok se pandemija širi globalno, Peking oprezno pokušava ponovno pokrenuti privredu.

Od 17 novih slučajeva u nedjelju, sedam je uvezenih.



Pet novih slučajeva u Vuhanu. AFP

Vuhan, žarište epidemije u Kini, izvijestio je o pet novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, najviše od 11. marta. Svi su u istoj gradskoj četvrti.

Sjeveroistočna pokrajina Jilin, koja je u subotu zabilježila klaster zaraze u jednom od gradova, sada ima tri nova lokalna slučaja. Obližnje pokrajine Liaoning i Heilongjiang prijavile su po jedan slučaj svaka i strahuje se od ponovne epidemije u toj regiji.

Asimptomatskih slučajeva Covida-19 bilo je 12 u nedjelju, u usporedbi s 20 dan ranije.

Ukupan broj zaraženih sada je 82.918 a u bolnici je još 141 osoba. Broj mrtvih i dalje je 4.633 i prošlo je gotovo mjesec dana bez novih preminulih.

Usprkos novim slučajevima, u Pekingu se u ponedjeljak vratilo u školu 82.000 učenika viših razreda osnovne škole kako bi se pripremili za prijemne ispite za srednje škole. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.