DRASTIČNE MJERE

Saudijska Arabija povećala poreze na osnovnu robu na 15 posto

Ulaganja u velike projekte srezana za oko 26 milijardi dolara zbog posljedica epidemije koronavirusa

Zemlja izgubila prihode usljed suspenzije hodočaćša u Meki i Medini. AFP

Avaz.ba

11.5.2020

Saudijska Arabija je saopćila danas da je povećala poreze na osnovnu robu na 15 posto i srezala ulaganja u velike projekte za oko 26 milijardi dolara zbog posljedica epidemije koronavirusa i uticaja niske cijene nafte na ekonomiju.

Saudijci će izgubiti i bonus za životne troškove koji su primali od 2018. godine, objavilo je Ministarstvo finansija.

Uprkos naporima da se privreda diverzifikuje, kraljevina se i dalje snažno oslanja na prihode od prodaje nafte. Barel "brent" nafte trenutno košta oko 30 dolara, što je daleko manje od nivoa koji je potreban da bi saudijski budžet bio uravnotežen. 

Zemlja je izgubila i prihode usljed suspenzije muslimanskog hodočaćša u Meki i Medini. Ovi gradovi sada su zatvoreni zbog epidemije koronavirusa, prenio je AP.


Državni prihodi opali za 22 posto. AFP

Nove mjere su do sada najdrastičnije koje je država preduzela od kada su sredinom marta cijene nafte pale za više od 50 posto. Ovo je nagovještaj da bi i susjedne zemlje mogle da uvedu veće poreze svojim građanima.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će se svih šest arapskih izvoznika nafte iz regiona Persijskog zaliva ove godine naći u recesiji.

- Suočeni smo sa krizom kakvu svijet nije vidio u savremenoj historiji, krizom koju prati neizvjesnost. Mjere koje su preduzete danas, koliko god bile teške, neophodne su i korisne za očuvanje ukupne finansijske i ekonomske stabilnosti - rekao je ministar finansija Mohamed El-Džadan.

U prvom, kvartalu 2020. godine, državni prihodi opali su za 22 posto u odnosu na isti period prošle godine, a deficit je dostigao devet milijardi dolara. Prihodi od prodaje nafte umanjeni su za 24 procenta u odnosu na isti kvartal prošle godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.