BRISEL Komesar za proširenje Evropske unije

Varhelji: EU i zapadni Balkan ojačali odnose tokom pandemije COVID-19

Oglasio se na Twitteru

Fena
12.05.2020 21:11

Oliver Varhelji

Foto: Agencije

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi) ocjenjuje da Evropska unija (EU) i zapadni Balkan ojačanih odnosa izlaze iz krize u vezi s COVID-19. 

Govoreći o podršci EU zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19, poručio je da pružanje pomoći nije utrka nego smislen i koristan čin.

- Izlazeći iz krize naš odnos s regijom postaje jači, a partneri se osjećaju povezanijima s EU-om - napisao je na Twitteru.

Nakon samita čelnika EU i zapadnog Balkana naglasio je da završna Deklaracija samita potvrđuje da podrška i saradnja koju EU ima s regijom "uveliko nadilazi ono što drugi partneri mogu osigurati".

- To je rečenica iza koje su stali svi čelnici EU27, ali i čelnici sa zapadnog Balkana - napominje Varhelji.

  • Oliver Varhelji
    Oliver Varhelji Foto: Agencije

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti (Chakrabarti) nedavno je najavio snažno povećanje finansiranja zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na zagrebačkom virtualnom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama, koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije koronavirusa.

Po njegovim riječima, EBRD će, također, kombinirati vlastitu finansijsku podršku regiji s grantovima partnera iz EU-a.

Komentari

NA VRH