REAKCIJE

Mitropolit Mihailo: SPC se stavila u službu velikodržavnih interesa Srbije

Svaki kamen naših crkava i manastira čuva kulturni identitet našega naroda i crnogorskoga prostora, rekao Mihailo

Mihailo: Beogradski popovi treba da znaju da iznijet iz ove zemlje mogu samo prašinu na opancima. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

15.5.2020

Patrijaršija SPC u Crnoj Gori, oličena u cetinjskoj filijali, mimo i uprkos zakonu koji vjerskim zajednicama zabranjuje bavljenje politikom, stavila se u funkciju velikodržavnih interesa Srbije, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

- Predvodi ustanak protiv ustavnoga poretka, kojemu tepaju litije i molebani, i dovodi u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacije i nasrće na istorijske činjenice. Diriguje ustankom čiji je zaštitni znak uzvik "ne damo svetinje".

- Čije su to svetinje ako ne crnogorske? Svaki kamen naših crkava i manastira čuva kulturni identitet našega naroda i crnogorskoga prostora. Ambicije cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koja se predstavlja crkvom, nesrazmjerne su moćima koje pokušavaju da kompezuju podupiranjem sa Srbijom i Republikom Srpskom - kazao je mitropolit Mihailo.

Beogradski patrijarh Irinej, ovih dana, kako je naveo mitropolit Mihailo, javno podstiče i poziva svetosavsku crkvu i političare da preziru crnogorsku vlast i ustavni poredak.

Mihailo: Ne čudimo se jer Beogradsku patrijaršiju oličava odsustvo bilo kakvih moralnih obzira. Antena M

- Ne čudimo se jer Beogradsku patrijaršiju oličava odsustvo bilo kakvih moralnih obzira; razapinju Hristosa po drugi put. Njihov teolog episkop Maksim Vasiljević javno tvrdi da su Tomos dobili tek 1879. godine, godinu poslije Berlinskoga kongresa,a ne prije 800 godina. Teolog Dejan Mačković je za Amfilohija izjavio da je na čelu sekte a ne crkve, i da ne bi mogao biti episkop ni u jednoj crkvi. Na Avali ziloti su osnovali  svoju crkvu - kaže mitropolit.


Patrijarh Irinej, prema njegovim riječima, trebao bi da se bavi ovim problemima," a mi ćemo našu Crnu Goru sami urediti, kako smo je kroz cijelu našu historiju sami i uređivali i branili".


- Njih dvije, zaklonjene brigom  za svoje sunarodnike, ponašaju se kao sile i nadahnju  beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu, uopšte. Beogradski popovi treba da znaju da posjeduju u vlasništvo i mogu uzet i iznijet iz ove zemlje samo prašinu na opancima - naglašava Mihailo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.