BERLIN

Njemačka ukida karantin za putnike iz zemalja EU i Velike Britanije

U Njemačkoj ukinut 14-dnevni karantin. AFP

Avaz.ba

15.5.2020

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno da je ukinut četrnaestodnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije (EU), koji je uveden u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Bjorn Grunvaldern (Björn Grünewäldern) je na pres-konferenciji izjavio da odluka o ukidanju karantina stupa na snagu od sutra.

Istakao je da će na kopnenim granicama biti ublažene mjere te da će i vlasti saveznih država poduzeti neke nove korake u skladu sa ovom odlukom.

U Njemačkoj ukinut 14-dnevni karantin. AFP

On je kazao da putnici koji budu u Njemačku doputovali iz zemalja EU-a, zemalja Šengena i Velike Britanije neće biti prinuđeni na četrnaestodnevni karantin, međutim, ukoliko bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, bit će im savjetovano da se samoizoliraju.

Rekao je da su moguće razlike u detaljima kada je riječ o primjeni ove odluke u saveznim državama te istakao da mjera karantina još uvijek važi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.