PANDEMIJA

Alarmantne najave: Tri najveće evropske ekonomije u recesiji, a najgore tek dolazi

Ekonomski pad u SAD i Kini

Samo u Americi od sredine marta bez posla ostalo 36 miliona ljudi. AFP

Avaz.ba

15.5.2020

Ekonomija u Njemačkoj je zbog pandemije koronavirusa očekivano potonula u recesiju, te je zabilježila najveći pad od finansijske krize.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da resorno ministarstvo upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Državni zavod za statistiku priopćio je da je potrošnja domaćinstava naglo pala. Smanjilo se ulaganje u strojeve i opremu, dok su i uvoz i izvoz "zabilježili snažan pad".

To znači da se Njemačka pridružila Italiji i Francuskoj i da je tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Francuski BDP se u prvom kvartalu smanjio za 5,8%, a italijanski za 4,7 posto.

Ipak, najgore tek dolazi, piše CNN. Džek Alen Rejnolds (Jack Allen-Reynolds) iz savjetodavnog tijela Capital Economics smatra da njemački BDP u drugom tromjesečju može pasti i za 10 posto.

- Mjere se počinju postepeno ublažavati. No, oporavak Njemačke otežat će problemi nastali drugdje u Evropi - rekao je.

Samo u Americi od sredine marta bez posla ostalo 36 miliona ljudi. AFP

Proizvodnja u kineskim fabrikama u porastu je prvi put otkad je počela pandemija. To je dobra vijest, ali to ne znači da će se druga najveća ekonomija na svijetu uskoro vratiti u svoju punu snagu.

Istovremeno pred SAD je težak period, obzirom da je više od 36 miliona Amerikanaca od sredine marta ostalo bez posla.

Treba napomenuti da pandemija koronavirusa još uvijek traje. Mnogi potrošači još uvijek nisu spremni riskirati i napustiti svoje domove kako bi posjetili restorane ili trgovačke centre.

Američke vlasti priopćile su jučer da je koronakriza najviše pogodila najsiromašnije građane. Posao je izgubilo gotovo 40 posto onih Amerikanca koji zarađuju ispod 40.000 dolara godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.