PODIJELJENI GRAD

Belgijanci zbog korone ne mogu do prodavnice 50 metara dalje, u Holandiju

Barle-Hertong je enklava unutar Holandije, samo 10 kilometara od granice

Pogranično područje. Agencije

Avaz.ba

16.5.2020

Kao i mnogi vlasnici malih objekata i Monik van der Krogt je teško pogođena epidemijom koronavirusa. Bašta njenog kafića u malom belgijskom gradu Barle-Hertongu je prazna.

- Meni nije dozvoljeno da otvorim, ali 50 metara dalje, na drugoj strani, kafići i restorani će biti otvoreni 1. juna. Nije mi dozvoljeno da idem tamo jer ja živim u Belgiji - navodi Van der Kogt.

Iako su holandski restorani i dalje zatvoreni, prodavnice su tokom krize ostale otvorene. I dok je belgijskim prodavnicama dozvoljeno otvaranje ove sedmice, Belgijancima je zabranjeno da kupuju preko granice, čak ako to znači i samo prelazak kaldrme.

- U slučaju ove krize, nisu gradonačelnici ti koji odlučuju, moramo da slušamo ono što kažu Hag i Brisel - rekao je Marjon de Hon Velenturg, jedan od dva gradonačelnika ovog mjesta (on je Holanđanin).

Belgijancima zabranjeno da kupuju preko granice. Agencije

Džulijen Lemans (63) je jedan od stanovnika kojem granica prolazi kroz kuću, piše CNN. 

- Devedeset posto kuće je u Holandiji. Deset, samo toalet, u Belgiji - rekao je on. 

Ipak, ulazna vrata su u Belgiji što znači da on u toj zemlji i živi, te neće moći u kupovinu u Holandiju iako je rođen i odrastao tamo.

Pitanje otvaranja granica je kompleksno i još nije odlučeno na koji način će Šengen funkcionirati, a za sada lokalni putevi na holandsko-belgijskoj granici kod ovog neobičnog mjesta ostaju pod barikadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.