AUSTRIJA

Godinu dana od afere Ibiza, Kurz popularniji nego ikad

Među prvim evropskim zemljama znatno ublažila restrikcije vezane uz borbu protiv širenja zaraze

Sebastijan Kurz. AFP

Avaz.ba

16.5.2020

Godinu dana nakon izbijanja tzv. afere Ibiza i rušenja koalicijske vlade između narodnjaka i slobodnjaka, austrijski kancelar Sebastijan Kurz na čelu nove vlade sa Zelenima zbog koronakrize uživa veću popularnost nego ikad.

- Nema sumnje da Austrijska narodnjačka stranka (ÖVP) na čelu sa Sebastianom Kurzom uživa dodatni uzlet zahvaljujući koronakrizi - kaže politolog Tomas Hofer (Thomas) za agenciju AFP.

Kurzova koalicija sa Zelenima pokazala se kao potpuni uspjeh

Najnovija istraživanja javnog mnijenja, koje objavio austrijski magazin Profil, pokazuju da stranka 33-godišnjeg kancelara uživa podršku čak 48 posto ispitanih, što je dodatni skok nakon 37,5 posto koliko su narodnjaci ostvarili na parlamentarnim izborima u septembru. 

Kurzova koalicija sa Zelenima se tokom koronakrize pokazala kao potpuni uspjeh. Zeleni ministar zdravstva Rudolf Anšober (Anschober) je zajedno sa svojim šefom, kancelarom Kurzom, postao sinonimom austrijskog uspjeha u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Austrija je među prvim evropskim zemljama koje su znatno ublažile restrikcije vezane uz borbu protiv širenja zaraze, a i među prvima je počela voditi intenzivne pregovore sa susjedima oko otvaranja granica.


Godinu ranije

Prije godinu dana niko nije vjerovao u brz oporavak Sebastiana Kurza. Njegov koalicijski partner, nacionalističko-desničarska Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) našla se usred jednog od najžešćih poslijeratnih političkih skandala u Austriji. 

Tadašnji predsjednik stranke i ujedno vicekancelar Kristijan Štrahe (Christian Strache) je na jednom tajno snimljenom videu, koji su objavili njemački mediji, uhvaćen kako jednoj navodnoj ruskoj špijunki nudi političke usluge u zamjenu za novac. 

U jeku skandala Štrahe je odstupio sa svih političkih položaja, a Kurz se vrlo brzo ogradio od svog dotadašnjeg partnera i nakon godinu i po raskinuo koaliciju sa slobodnjacima.

Iako je izišao kao pobjednik na novim izborima ujesen iste godine, Kurz je imao velikih problema sa sastavljanjem nove koalicije.

"ÖVP je profitirao na izborima, ali sad ima mnogo težeg koalicijskog partnera - kaže Laurenz Ennser-Jedenastik, politolog sa Univerziteta u Beču. 

On smatra kako se Kurz doživljava kao veliki pobjednik prošlogodišnjih izbora, ali se zaboravlja da se sada nalazi u "vrlo teškoj" koaliciji sa Zelenima. 

- Ne smije se zaboraviti da je FPÖ ideološki mnogo bliži narodnjacima nego Zeleni - kaže Ennser-Jedenastik.

Pred Kurzom novi izazovi

To bi se moglo pokazati u rješavanju predstojećih izazova koji stoje pred vladom Sebastiana Kurza.  

Oporavak ekonomije će biti težak i skup, a tu će biti malo prostora za ostvarivanje ekoloških ciljeva za koje se zalažu Zeleni pa su sukobi unutar koalicije izgledni.

Ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler (Zeleni) je tražila da se spašavanje Austria Airlinesa uvjetuje "jasnim ciljevima u smjeru borbe protiv klimatskih promjena".

Usmjeravanja privrede u ekološkijem smjeru su i do sada rijetko uspijevala, a država će sada imati još manje novca za takvu politiku - zaključio je magazin Profil ukazujući na raskorak između želja stranke Zeleni i realnih mogućnosti. 

Istovremeno se zaključuje kako je raskol koalicije malo vjerojatan zbog toga što su obje stranke svjesne da im novi izbori ne bi otvorili nove političke opcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.