UZROK NEPOZNAT

WHO: Hitno istražiti moguću vezu koronavirusa i sindroma koji pogađa djecu

Ključno da se precizno i hitno okarakterizira taj klinički sindrom kako bi se razumjele uzročno-posljedične veze

Tedros Adhanom Gebrejesus. AFP

Avaz.ba

16.5.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se mora proučiti moguća veza između Covida-19 i sindroma kavasaki kod djece, upalne bolesti arterija, od koje je umrlo prvo dijete u Francuskoj.

- Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s Covidom-19. Pozivamo sve ljekare u svijetu da sarađuju s nacionalnim vlastima i WHO-om kako bi bili na oprezu i bolje razumjeli taj sindrom kod djece - rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom  Gebrejesus (Ghebreyesus).

On je naveo kako je ključno da se precizno i hitno okarakterizira taj klinički sindrom kako bi se razumjele uzročno-posljedične veze i utvrdio protokol liječenja, prenosi AFP. 


Bolest Kawasaki pogađa djecu mlađu od pet godina. Agencije

- Slučajevi u svijetu su rijetki i uloga koronavirusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata. Ne znamo napada li virus ćelije ili se radi o prekomjernom odgovoru imunološkog sistema koji dovodi do upale - kazao je Majkl Rajan (Michael Ryan), dužnosnik za hitne programe WHO-a.

Bolest kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu mlađu od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i, u teškim slučajevima, upalu srčanih arterija.  Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi prijavljeni su u Njujorku, Italiji i Španiji.

Smrt je iznimno rijetka - preminuli su petogodišnji dječak u New Yorku i 14-godišnjak u Londonu.  Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj. 

Devetogodišnji dječak umro je 9. maja u Marseju od cerebralnih lezija nakon što je doživio srčani udar. Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s koronavirusom, ali nije razvio simptome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.