CETINJE

Đukanović: Suočili smo se s otporom SPC da vrati oteto i ukradeno od Crne Gore

Vjerujem da se možemo saglasiti da je naša država ostvarila rezultate za poštovanje, rekao Đukanović.

Đukanović: Nijedan dan do kraja 2020. ne smije biti izgubljen. Antena M

Fu. M. / Avaz.ba

18.5.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se povodom dvije godine od stupanja na dužnost, kazavši da je Crna Gora ostvarila rezultate za poštovanje u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Konferencija je održana u Rezidenciji na Cetinju.

- Dvije je godine otkako sam preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore istovremeno proslavit ćemo i Dan nezavisnosti. Jednim i drugim povodom bilo je poziva za intervjue, odlučio sam da na ovaj način svima izađem u susret - istakao je on.

Prve rečenice posvećujem suočavanju sa pandemijom koronavirusa, rekao je Đukanović.


- Crna Gora se uspješno izborila, a ta je faza neuporedivo najteža jer mo se borili za živote. Vjerujem da se možemo saglasiti da je naša država ostvarila rezultate za poštovanje, 324 ukupno oboljelih, od toga 311 oporavljenih, nažlost 9 preminulih. To je bilans koji daje realan razlog za zadovoljstvo učinjenim, naravno uz dužni oprez. Zadovoljan sam, ali ne vjerujem  da ću se istrčati ako kažem da je crnogorsko društvo pokazalo prevashodno zavidan nivo društvene odgovornosti - kazao je crnogorski premijer.

Dostizanje evropskog kvaliteta života je prevashodan cilj, naveo je Đukanović.



Ističe i da je nezavisnost, suverenost, multietičnost, NATO i evropski sistem vrijednosti glavni cilj Crne Gore.


- Da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevjekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici. Da li je Crnoj Gori mjesto u Evropi, time i u zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani? Iz toga, logično, i da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko „pogrešnih“ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime? I ne manje važno - treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste.

- Moj odgovor je kristalno jasan. Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu vjeroispovijesti. Pri čemu svaka vjerska zajednica može biti samo ravnopravna sa drugima i samo dio društva, a ne pandan državi. I naš izbor je zauvijek što god vidjeli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja - naglašava Đukanović.

Naglasio je i da Crna Gora dobija ohrabrujuće poruke iz Evropske unije.

- Ohrabrujuće su poruke, podrška i pomoć koje dobijamo od EU, posebno nakon posljednjih evropskih izbora. Jasna potvrda evropske perspektive regiona od strane briselskih institucija, početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Zagrebački video-samit u doba korone, finansijska podrška u borbi sa posljedicama pandemije, najava novog strateškog Investicionog okvira za zapadni Balkan, ubjedljivi su stimulansi za obnovu euroentuzijazma u ovom dijelu našeg kontinenta - rekao je Đukanović.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

- Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori. Da li bi nam svima bilo bolje bez ovih ostrašćenih konflikata, da, ali šta je cijena toga - da odustanemo od modernizacije i evropeizacije, to je skupa cijena. Zakon je otvorio mnoga pitanja. Suočili smo se sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je Crne Gore, ono što je oteto, ono što je ukradeno iz crnogorske istorije i oko toga se ne kolebamo kakvi god bili otpori. Sve što je zakonito stečeno sretno služilo, sve ono što je oteto od države Crne Gore bit će ponovo njeno koliko se god ko protivio i kakvim god metodama - kazao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.