TRŽIŠTE RADA

U Njemačkoj nisu otpuštani bh. medicinari

Iz ARZ-a navode kako su svi radnici koji su u Sloveniji eventualno dobili otkaz bili zaštićeni tako što su imali novčanu naknadu

Medicinari su bili prijeko potrebni tokom pandemije. Agencije

Fena/Avaz.ba

18.5.2020

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH, u Njemačkoj nije bilo otpuštanja bh. medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, jer su oni bili itekako potrebni za vrijeme pandemije. 

S druge strane, u Sloveniji je bilo otkaza, ali Agencija za rad i zapošljavanje nema točnih podataka, jer ih nisu još dobili od slovenskog zavoda za zapošljavanje, naveli su iz ARZ.

Agencija za rad i zapošljavanje ne raspolaže podacima o radnicima iz BiH u inozemstvu osim za one države sa kojima ima sporazume o zapošljavanju. Konkretno to su Slovenija i Njemačka u onom dijelu zapošljavanja koje se odnosi na medicinske radnike sa srednjom stručnom spremom. 

Neke zemlje čekaju da vide šta će se dalje dešavati. Agencije

Problem sa podacima o otkazima je što i u Sloveniji neke tvrtke čekaju da vide kakva će biti situacija na tržištima, od koje će ovisiti i obim ekonomske aktivnosti, te su u skladu s tim radnici poslani na godišnje odmore, ali nisu im uručivani otkazi.

Iz ARZ-a navode kako su svi radnici koji su u Sloveniji eventualno dobili otkaz bili zaštićeni tako što su imali novčanu naknadu, a imajući u vidu da je Agencija u aprilu dobila 290 oglasa za oko 600 novih radnika, očekuju da će dio radnika koji dobiju otkaz moći pronaći novo zaposlenje kod drugih poslodavaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.