KRIZA

UN upozorio: Bit ćemo suočeni sa višestrukim nestašicama hrane

Iz Organizacije poručuju da će biti propuštena sezona sijanja, kultivacija će značajno opasti i životinje će biti izgubljene ukoliko poljoprivrednici ne budu imali pristup poljima

Prehrambena kriza mogla bi biti razarajuća. Avaz

Srna

18.5.2020

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) traži 350 miliona dolara radi povećanja aktivnosti sa ciljem poboljšanja uvjeta za život i aktivnosti u borbi protiv gladi, usljed prehrambene krize koju bi mogla da izazove globalna pandemija Covid-19.

U saopćenju Organizacije navodi se da bi takva prehrambena kriza mogla biti razarajuća.

Iako tek treba da se vidi potpuni i dugoročni utjecaj pandemije na sigurnost hrane, dokazi pokazuju da se narod u zemljama koje su već pogođene akutnom glađu sada još više muči kada se radi o pristupu hrani, jer se zarada smanjuje, a cijene hrane povećavaju.

Iz Organizacije poručuju da će biti propuštena sezona sijanja, kultivacija će značajno opasti i životinje će biti izgubljene ukoliko poljoprivrednici ne budu imali pristup poljima ili ako ne budu imali sredstava ili pristup kupovini sjemena i rasade, kao i ako ne budu u mogućnosti da kupe hranu za životinje.

Iz Organizacije poručuju da će biti propuštena sezona sijanja. Agencije

U saopćenju se navodi da to znači da će u tom slučaju biti dostupna manja količina hrane, kako u ruralnim tako i u urbanim područjima.

- Ne možemo čekati da završimo sa bavljenjem utjecajem na zdravlje prije nego što se okrenemo sigurnosti hrane. Ukoliko odmah ne počnemo da pružamo pomoć kada se radi o životnim uvjetima, bit ćemo suočeni sa višestrukim nestašicama hrane i višestruko većim troškom - izjavio je generalni direktor Organizacije Ku Dongju tokom današnje konferencije o prepravljenom humanitarnom odgovoru UN na Covid-19.

Novi zahtjev Organizacije za 350 miliona oko tri puta je veći u odnosu na kraj marta, pošto su sve očigledniji socioekonomski utjecaji Covida-19. Humanitarni odgovor Organizacije na pandemiju dio je Globalnog plana za humanitarni odgovor na Covid-19.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.