GRAĐANI ZBUNJENI Različiti propisi

Život se vratio u Italiju: Otvoreni kafići, frizerski saloni, butici...

Pristup plažama na Sardiniji od danas je slobodan, a upotreba maski obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti

Avaz.ba

Italija se vraća u normalu

Foto: AFP


Italija se postepeno vraća u normalu današnjim pokretanjem niza poslovnih aktivnosti, ali građani ukazuju na konfuziju usljed različitih lokalnih propisa, uvedenih pored mjera italijanske vlade u borbi protiv Covida-19.

Širom Italije od danas, poslije više od dva mjeseca, sa radom su počeli barovi, restorani, maloprodajni objekti, saloni ljepote, muzeji, biblioteke, uz poštovanje propisane razdaljine u cilju sprečavanja širenja virusa.

Osim mjera italijanske vlade u borbi protiv virusa Covid-19, koji je u Italiji odnio više od 31.000 života, na snazi su i lokalni propisi. 

U Milanu, prvog dana otvaranja mnogih poslovnih objekata, već jutros od 6 sati zabilježen je veći broj putnika u javnom prijevozu, svi sa zaštitnim maskama, a većina i sa rukavicama.

  • Građani uživali u kafićima

    Građani uživali u kafićima

    Foto: AFP


Milanska katedrala od danas je otvorena za vjernike prvom misom nakon blokade, koja je održana jutros u 8 sati uz prisustvo tridesetak ljudi.

U Rimu je od jutros intenziviran saobraćaj zbog čega je policija pojačala kontrolu na ulicama.

Crkva Svetog Marka na istoimenom trgu u centru Venecije također je otvorena od jutros, ali bez mnogo posjetilaca, ulice su puste, a kafići sa dugom tradicijom uglavnom zatvoreni.

U Đenovi je korištenje maske van doma obavezno, osim u slučaju sportskih aktivnosti, a šetnja plažama je dozvoljena, ali bez dužeg zadržavanja.

Pristup plažama na Sardiniji od danas je slobodan, a upotreba maski obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, odnosno na mjestima gdje nije moguće držati međusobnu razdaljinu od najmanje metar.

Više o temi Italija

OD POČETKA PANDEMIJE
Broj preminulih u Italiji prvi put manji od 100
NA VRH

Podijeli članak na