GRAĐANI ZBUNJENI

Život se vratio u Italiju: Otvoreni kafići, frizerski saloni, butici...

Pristup plažama na Sardiniji od danas je slobodan, a upotreba maski obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti

Italija se vraća u normalu. AFP

Avaz.ba

18.5.2020

Italija se postepeno vraća u normalu današnjim pokretanjem niza poslovnih aktivnosti, ali građani ukazuju na konfuziju usljed različitih lokalnih propisa, uvedenih pored mjera italijanske vlade u borbi protiv Covida-19.

Širom Italije od danas, poslije više od dva mjeseca, sa radom su počeli barovi, restorani, maloprodajni objekti, saloni ljepote, muzeji, biblioteke, uz poštovanje propisane razdaljine u cilju sprečavanja širenja virusa.

Osim mjera italijanske vlade u borbi protiv virusa Covid-19, koji je u Italiji odnio više od 31.000 života, na snazi su i lokalni propisi. 

U Milanu, prvog dana otvaranja mnogih poslovnih objekata, već jutros od 6 sati zabilježen je veći broj putnika u javnom prijevozu, svi sa zaštitnim maskama, a većina i sa rukavicama.

Građani uživali u kafićima. AFP

Milanska katedrala od danas je otvorena za vjernike prvom misom nakon blokade, koja je održana jutros u 8 sati uz prisustvo tridesetak ljudi.

U Rimu je od jutros intenziviran saobraćaj zbog čega je policija pojačala kontrolu na ulicama.

Crkva Svetog Marka na istoimenom trgu u centru Venecije također je otvorena od jutros, ali bez mnogo posjetilaca, ulice su puste, a kafići sa dugom tradicijom uglavnom zatvoreni.

U Italiji se postepeno život vraća u normalan tok - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Đenovi je korištenje maske van doma obavezno, osim u slučaju sportskih aktivnosti, a šetnja plažama je dozvoljena, ali bez dužeg zadržavanja.

Pristup plažama na Sardiniji od danas je slobodan, a upotreba maski obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, odnosno na mjestima gdje nije moguće držati međusobnu razdaljinu od najmanje metar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.