SVIJET

Preminuo saudijski šeik Saleh Abdullah Kamel, "otac savremenih islamskih finansija"

Ovako ogromna količina mogla bi se koristiti za rješavanje mnogih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji, kazao je Kamel

Preminuo saudijski šeik Saleh Abdullah Kamel. Agencije

Piše: Avaz.ba

19.5.2020

Saleh Abdullah Kamel, istaknuti saudijski biznismen preminuo je u 79. godini u Džedi, prenose svjetske mediji. Ovaj milijarder, inače predsjedavajući i osnivač Dellah Al-Baraka grupacije, jednog od najvećih konglomerata Bliskog Istoka, poznat je i po svojim vezama sa BiH. 

Inače, Kamel je nazvan "ocem savremenih islamskih finansija", a dobio je Malezijsku kraljevsku nagradu za islamske finansije u novembru 2010. godine, piše Arab News. 

Poznat je po ulaganju velikih napora u širenje trgovine među državama članicama Organizacije islamske saradnje. U svojstvu predsjedavajućeg Dallah Al-Baraka grupe vodio je brojne projekte za promicanje Saudijske Arabije kao regionalne ekonomske sile. Osim toga, Kamel je bio predsjednik Privredne i industrijske komore Džede, kao i Islamske privredne komore. 

Preminuo saudijski šeik Saleh Abdullah Kamel. Agencije

- Ovako ogromna količina mogla bi se koristiti za rješavanje mnogih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji- kazao je Kamel.

Podsjećamo, ovaj ugledni saudijski biznismen nekoliko puta je prisustvovao Sarajevo Biznis Forumu te doprinio velikom povećanju saudijskih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Prisustvujući Biznis Forumu 2011. godine on je najavio kako će učiniti sve da saudijski investitori do narednog foruma ulože 50 miliona dolara u našu zemlju. Upravo je u godinama poslije šeik Kamel stekao status velikog investitora i dobrotvora u našoj zemlji. 

On stoji i iza fonda "Sheikh Saleh Kamel" koji u mnogome podržava obrazovanje mladih u BiH. Iz ovog fonda već devet godina daju se stipendije za 500 učenika i studenata u BiH, za šta se godišnje izdvaja 600.000 dolara.

Na prvoj svečanosti prilikom dodjele ovih stipendija, tadašnji član Predsjedništva BiH, a današnji lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da BiH duguje ogromnu zahvalnost ljudima poput šeika Kamela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.