ZBOG PANDEMIJE

Erdoan Turskoj uveo policijski sat tokom Bajrama

Erdoan je nakon sjednice vlade rekao da se nada da oštre restrikcije više neće biti potrebne poslije tog policijskog sata

Umjesto potpune zabrane kretanja, Turska se opredijelila za policijski sat tokom vikenda i praznika. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

19.5.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) objavio je da će novi četvorodnevni policijski sat biti na snazi u cijeloj zemlji u vrijeme Ramazanskog bajrama, zbog pandemije koronavirusa.

Erdoan je nakon sjednice vlade rekao da se nada da oštre restrikcije više neće biti potrebne poslije tog policijskog sata, od 23. do 26. maja.

- Nadam se da ćemo napraviti sliku da nam poslije praznika neće biti potrebna takva ograničenja Ograničenje putovanja između gradova, koje vrijedi za 15 provincija, produženo je za 15 dana. U petak, 29. maja, molitvom petkom otvaramo naše džamije, počevši od džamija koje određuju upravne snage i muftije.

Umjesto potpune zabrane kretanja, Turska se opredijelila za policijski sat tokom vikenda i praznika, strahujući od negativnih posljedica po ekonomiju.

Ranije je Saudijska Arabija objavila da uvodi petodnevnu zabranu kretanja tokom obilježavnja Ramazanskog bajrama.

- Želim da moj Gospodar učini ove mubarek dane i noći u korist mira, blagostanja i mira za našu zemlju, naš narod, islamski svijet i čitavo čovječanstvo - kazao je Erdoan.

Zahvalio se zdravstvenom osoblju, sigurnosnim snagama, ali i svim radnicima koji rade da olakšaju ljudima svakodnevni život.

- Sada smo dužni život provoditi u skladu s novim redoslijedom mjera predostrožnosti protiv epidemija. Zdravstvene službe u Turskoj odgovaraju svim zadacima i uvijek su u pripravnosti, Erdoan je kazao da nikad ne nedostaje sredstava za čišćenje ili bilo kakve druge medicinske opreme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.