TEL AVIV

Borelj: EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

Snažno apeliramo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke, rekao Borelj

Borelj: EU podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica. Agencije

Fena

19.5.2020

Čestitajući Izraelu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967. godine.

- Međunarodno pravo je temeljni stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ukoliko ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji - navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

- Snažno apeliramo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i bila bi, kao takva, suprotna međunarodnom pravu – kazao je.

On je ponovio da je po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa, „EU spremna da podrži i organizira nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane, o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.