KRIZA

Janša: EU treba ambiciozniji plan oporavka nakon korona krize

Slovenski premijer bio je među potpisnicima pisma lidera više članica EU iz srednje i južne Evrope koji su predlagali raspisivanje tzv. koronaobveznica

Janez Janša. Avaz

Fena

19.5.2020

Slovenski premijer Janez Janša pozdravio je prijedlog Francuske i Njemačke o fondu za pokretanje evropske ekonomije, uz mišljenje da bi zbog dimenzija krize zbog Covida-19 planovi za to trebali biti ambiciozniji.

- To je dobar korak naprijed jer je 500 milijardi eura u makroekonomskom smislu doista značajan iznos, ali bi dobrodošao ambiciozniji pristup za rješavanje simetrične krize ovolikog opsega - naveo je Janša na svom Twitter profilu reagirajući na objavu predsjednice Europske komisije Ursule fond er Lejen (von der Leyen), koja je također pozdravila i podržala francusko-njemački prijedlog.

Slovenski premijer bio je među potpisnicima pisma lidera više članica EU iz srednje i južne Evrope koji su predlagali raspisivanje tzv. koronaobveznica sa zajedničkim jamstvom EU-a kako bi se pod što je moguće povoljnijim uvjetima na financijskom tržištu mogle zaduživati i članice koje je kriza nastala zbog pandemije Covida-19 najviše pogodila. 


Janša je na Twitteru također objavio da je o fondu za oporavak nakon krize izazvane pandemijom i višegodišnjem financijskom planu EU-a razgovarao s talijanskim premijerom Điuzepeo Konteom (Giuseppe Conte). 

- Obojica smo bili saglasni da za pobjedu nad ovom krizom i pomoć poduzećima i porodicama trebamo ambiciozan plan Evropske komisije. To je od vitalnog značenja za to da EU i zajedničko evropsko tržište dožive oporavak - naveo je Janša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.