SUDBINA

Bračni par nakon 32 godine pronašao otetog sina

Otmičari su ga kao dvogodišnjaka prodali za 690 eura

Kina: Porodica konačno na okupu. Arhiv

Avaz.ba

19.5.2020

Kineskom paru čiji je tada dvogodišnji sin otet iz hotela 1988. godine dijete se vratilo nakon punih 32 godine.  Mao Jin (Yin) otet je kada je imao samo dvije godine dok je njegov otac otišao da donese vode. Njegovi roditelji pokrenuli su široku potragu za mališanom po čitavoj zemlji te su distribuirali više od 100 hiljada letaka, sve bez rezultata. Ovog ponedjeljka na policijskoj konferenciji za štampu ponovno su spojeni, a danas 34-godišnji muškarac rekao je kako namjerava provesti malo vremena sa svojim roditeljima. 

- Željela bih se zahvaliti desecima hiljada ljudi koji su nam pomogli, rekla je dječakova majka Li Žangzi (Jingzhi). 

Mao je rođen 23. februara 1986. Bio je, opisala je majka, "jako bistro, slatko i zdravo dijete", objavio je "BBC".

Kobnog 17. oktobra 1988. dječkaov otac vozio ga je kući iz jaslica u gradu Ksian. Dječak se požalio da je žedan, pa je otac zastao pred obližnjim hotelom kako bi zatražio vode. Sve je trajalo vrlo kratko, ali dječaka više nije bilo u automobilu. 


Dirljiv susret nakon 32 godine. AFO

Roditelji su učinili sve kako bi ga pronašli, a majka je dala otkaz na poslu kako bi se mogla posvetiti samo potrazi. Leci su dijeljeni masovno, a par se pojavljivao na velikim televizijskim stanicama kako bi zamolili pomoć, a tokom godina istražili su više od 300 tragova.

Potom su 2007. osnovali volontersku grupu "Djetešce, vrati se kući", kako bi pomogli drugim roditeljima u sličnoj situaciji. Tokom tog vremena pomogli su vratiti 29 djece njihovim porodicama, ali Mao je i dalje bio izgubljen.

U aprilu je policija dobila informaciju od muškarca iz provincije Sičuan na jugozapadu Kine, od Ksiana udaljene oko 1.000 kilometara. On je dijete udomio mnogo godina prije, priznao je policiji. Policija je provela DNK testiranje 34-godišnjaka te su potvrdili da je riječ o nestalom djetetu. Mao Jin je dobio i novo ime i u međuvremenu je pokrenuo firmu za uređenje interijera.

Policija je detaljnom istragom ustanovila kako je Mao prodan paru bez djece za oko 6.000 juana, odnosno oko 690 eura u današnjoj protivrijednosti.

Otmice i krijumčarenje djece u Kini su čest problem već desetljećima. Nema službenih brojki, no na stranicama grupe koju su pokrenuli Maovi roditelji još je gotovo 15.000 oglasa kojim se traže oteta i nestala muška djeca te oko 7.400 nestalih djevojčica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.