ZAGREB

Na hrvatskim autocestama novi znakovi, razmak između vozila 70 metara

Na početku zone tako je postavljen saobraćajni znak koji vozače poziva da drže razmak između vozila

Novi zakon na autocestama. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

20.5.2020

Hrvatske autoceste počele su na 20 lokacija na svojih šest autocesta postavljati novu signalizaciju koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka, da budu odgovorni i ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji.

Naime, prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je izmijenjen i dopunjen u avgustu prošle godine, jedna od novina je i to da je definiran sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde ako se vozi najvećom dopuštenom brzinom, odnosno od najmanje sekunde ako se vozi u koloni. Kazna je za nepoštovanje sigurnosnog razmaka dvije hiljade kuna.

U HAC-u su pak izradili pilot-projekt saobraćajne signalizacije kako bi vozače upozorili na poštovanje toga sigurnosnog razmaka i pomogli im da vizualiziraju spomenute dvije sekunde.

A te dvije sekunde pri brzini od 130 kilometara na sat znače razmak između vozila od 70 metara.

Na početku zone tako je postavljen saobraćajni znak koji vozače poziva da drže razmak između vozila. Na voznim tracima je pak iscrtana vertikalna signalizaciju na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.