LONDON

Britanski ratni veteran danas postaje vitez

Mur je početkom aprila pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije

Mur: Veliko priznanje. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

20.5.2020

Britanski ratni veteran Tom Mur (Moore), koji je postao nacionalni junak pošto je prikupio više od 32 miliona funta za zdravstvene usluge te je najprije, na svoj stoti rođendan promoviran u počasnog pukovnika, danas će biti proglašen vitezom, objavilo je ministarstvo odbrane.

U skladu s protokolom britanskog ministarstva odbrane službeni naslov ovoga počasnog pukovnika bit će 'Captain Sir Thomas Moore', piše BBC.

Mur je početkom aprila pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi u borbi protiv Covida-19 šećući oko svojeg vrta uz pomoć hodalice.

Mur: Prikupio 32 miliona funti. Agencije

Kanio je prikupiti 1.000 funta do svojega stotog rođendana, no uspio je prikupiti više od 32 miliona funta, postavivši tako Ginisov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom.

Mur je na svoj rođendan imenovan prvim počasnim pukovnikom vojnog koledža,  a položaj je dobio uz odobrenje kraljice Elizabete II. Tada mu je ponovno uručena i medalja za obranu iz Drugoga svjetskog rata, jer je prvu izgubio.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) Mura je nazvao "nacionalnim blagom", kazavši da je "poput svjetionika u magli pandemije koronavirusa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.