VREDLJIIVE PRIMJEDBE

Rumunski predsjednik novčano kažnjen zbog šale na račun mađarske manjine

Predsjednik je rekao "dobro jutro, PSD" izgovarajući taj akronim snažnim mađarskim naglaskom

Klaus Johanis. Agencije

Avaz.ba

20.5.2020

Rumunsko Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije (CNDC) novčano je kaznilo predsjednika Klausa Johanisa (Iohannisa) zbog uvredljive primjedbe na račun mađarske manjine.  

Johanis mora platiti 1.130 dolara zbog sugestije da su socijaldemokrati (PSD) i njihovi politički saveznici dogovorili predaju Mađarskoj dijela Transilvanije u kojemu dominiraju etnički Mađari. 

Reagirajući na prijedlog zakona o većoj autonomiji regije, predsjednik je rekao "dobro jutro, PSD" izgovarajući taj akronim snažnim mađarskim naglaskom. Prijedlog zakona je u međuvremenu odbačen.

Dobio nagradu za podršku manjinama

Predsjednik je za novinski portal gformedia.ro rekao da će se žaliti na "izrazito političku" odluku Nacionalnog vijeća za borbu protiv diskriminacije (CNCD) koje se u 30 dana treba službeno izjasniti o objavljenoj odluci.  

Johanis, rumunski predsjednik njemačkog porijekla, u decembru je dobio njemačku nagradu Charlemange za svoju podršku manjinama u Rumuniji.  

Rumunija se približava regularnim parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine ili početkom 2021.

Prešao u opoziciju

Johanis i njegovi liberali tražili su ranije izbore nakon što je PSD izgubio vlast u novembru i prešao u opoziciju poslije niza korupcijskih skandala.

No to je PSD pokušavao spriječiti, a kasnije je izbila kriza koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.