ALARMANTNO

Najgori dan od početka epidemije: U svijetu 106.000 novooboljelih

Ljudima savjetovano da izbjegavaju uzimanje hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije

Tedros Adhanom Gebrejesus. AFP

Avaz.ba

20.5.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zabrinutost zbog rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, većinom u siromašnijim zemljama, dok se mnoge razvijenije zemlje počinju otvarati.

WHO navodi da je u posljednja 24 sata zabilježeno 106.000 novooboljelih, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja koronavirusa.

Pred nama je još uvijek dug put. Vrlo smo zabrinuti zbog porasta slučajeva u zemljama s niskim i srednjim dohotkom - rekao je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na konferenciji za medije.  

Direktor WHO-a za vanredne situacije Majk Rajan (Mike Ryan) upozorio je da će se uskoro dostići "tragična granica od pet miliona slučajeva".

WHO je na udaru kritika nakon što ga je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio za loše upravljanje krizom i favoriziranje Kine.  

Donald Tramp. AFP

Tramp je ove sedmice zaprijetio povlačenjem iz organizacije i trajnim prekidom financiranja. Tedros je rekao da je zaprimio Trampovo pismo, ali ga nije htio komentirati.  

WHO je najavio istragu o postupanju organizacije u pandemiji koja je izbila u Kini krajem prošle godine.

Nebrojeno puta rekao sam da WHO poziva na odgovornost više nego iko drugi. To se mora učiniti i mora biti sveobuhvatno - poručio je Tedros, ali nije rekao kada bi trebala započeti istraga.   

Rajan je na konferenciji za medije savjetovao ljudima da izbjegavaju uzimanje hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, što bi moglo dodatno naljutiti Trampa koji je rekao da uzima taj lijek kako bi se zaštitio od koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.