SVIJET

Palestinci prekinuli kontakte sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama i CIA-om

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erakat je izjavio novinarima na video konferenciji: „Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora“

Palestinci prekinuli kontakte s CIA-om. Agencije

Avaz.ba

21.5.2020

Palestinci su prekinuli kontakte s CIA-om nakon što su objavili okončanje sigurnosne saradnje s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama u znak protesta protiv izraelskih prijedloga da se anektiraju teritorije na Zapadnoj obali, izjavio je u četvrtak palestinski zvaničnik.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, kazao je da je Vašingtonu poručeno o tom potezu nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio u utorak da njegova administracija više nije predana sporazumima s Izraelom i Sjedinjenim Državama, uključujuči i one o sigurnosnoj saradnji.

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erakat je izjavio novinarima na video konferenciji: „Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora“.

Obavještajna saradnja s CIA-om bila je nastavljena čak i nakon što su Palestinci bojkotovali američke mirovne napore predvođene predsjednikom Donaldom Trampom (Trumpom) u 2017., kada su strane zajednički radile na suzbijanju nasilja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje se nalazi sjedište palestinskih vlasti.

Palestinci prekinuli kontakte s CIA-om. Agencije

Abbas je i ranije prijetio prekidom sigurnosnih veza iako nije ispunjavao takve prijetnje. Izraelski zvaničnici tvrde kako je njemu potrebna izraelska podrška u suočavanju s unutrašnjim izazovima iz palestinske islamističke grupe Hamas.

Erakat je, neđutim, izjavio: „Stvari su se promjenile i mi smo odlučili da je sada vrijeme za promjenu“. 

- Više nema sigurnosne saradnje sa Sjedinjenim Državama. Više nema sigurnosne saradnje s Izraelom. Mi ćemo održavati javni red i vladavinu zakona sami - kazao je Erekat.  

Američka ambasada u Jerusalemu odbila je komentirati njegove izjave. 

Palestinci su zabrinuti da će Izrael, uz blagoslov Washingtona, realizirati svoje obećanje da nametne izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima u dolini Jordana na Zapadnoj obali, što smatraju aneksijom.

Palestinci žele uspostaviti svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalemom kao svojom prijestonicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.