SVIJET U znak protesta protiv izraelskih prijedloga da se anektiraju teritorije na Zapadnoj obali

Palestinci prekinuli kontakte sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama i CIA-om

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erakat je izjavio novinarima na video konferenciji: „Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora“

Avaz.ba

Palestinci prekinuli kontakte s CIA-om

Foto: Agencije


Palestinci su prekinuli kontakte s CIA-om nakon što su objavili okončanje sigurnosne saradnje s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama u znak protesta protiv izraelskih prijedloga da se anektiraju teritorije na Zapadnoj obali, izjavio je u četvrtak palestinski zvaničnik.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, kazao je da je Vašingtonu poručeno o tom potezu nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio u utorak da njegova administracija više nije predana sporazumima s Izraelom i Sjedinjenim Državama, uključujuči i one o sigurnosnoj saradnji.

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erakat je izjavio novinarima na video konferenciji: „Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora“.

Obavještajna saradnja s CIA-om bila je nastavljena čak i nakon što su Palestinci bojkotovali američke mirovne napore predvođene predsjednikom Donaldom Trampom (Trumpom) u 2017., kada su strane zajednički radile na suzbijanju nasilja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje se nalazi sjedište palestinskih vlasti.

  • Palestinci prekinuli kontakte s CIA-om

    Palestinci prekinuli kontakte s CIA-om

    Foto: Agencije


Abbas je i ranije prijetio prekidom sigurnosnih veza iako nije ispunjavao takve prijetnje. Izraelski zvaničnici tvrde kako je njemu potrebna izraelska podrška u suočavanju s unutrašnjim izazovima iz palestinske islamističke grupe Hamas.

Erakat je, neđutim, izjavio: „Stvari su se promjenile i mi smo odlučili da je sada vrijeme za promjenu“. 

- Više nema sigurnosne saradnje sa Sjedinjenim Državama. Više nema sigurnosne saradnje s Izraelom. Mi ćemo održavati javni red i vladavinu zakona sami - kazao je Erekat.  

Američka ambasada u Jerusalemu odbila je komentirati njegove izjave. 

Palestinci su zabrinuti da će Izrael, uz blagoslov Washingtona, realizirati svoje obećanje da nametne izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima u dolini Jordana na Zapadnoj obali, što smatraju aneksijom.

Palestinci žele uspostaviti svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalemom kao svojom prijestonicom.

NA VRH

Podijeli članak na