DIPLOMATSKI IZVORI Zbog ruskog nepoštivanja sporazuma

Hitan sastanak NATO-a zbog povlačenja Amerikanaca iz sporazuma "Otvoreno nebo"

Sastanak je sazvan za danas kako bi se analizirale posljedice američke odluke

Avaz.ba
21.05.2020 23:56

NATO

Foto: Avaz

Čelnici zemalja članica NATO-a pozvani su danas na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" zbog ruskog nepoštivanja sporazuma, saznaje se iz diplomatskog izvora, prenosi agencija AFP.

- Sastanak je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke koju je najavio predsjednik Donald Tramp (Trump) - navodi izvor.

 - Rusija nije poštivala sporazum. Ako ga oni ne poštuju, mi se povlačimo - izjavio je američki predsjednik i precizirao da će se povlačenje provesti za šest mjeseci. 

  • Tramp: Povlačimo se
    Tramp: Povlačimo se Foto: AFP
Sporazum "Otvoreno nebo" potpisalo je 35 zemalja i on omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjere ograničenja oružja zemalja potpisnica nadzornim letovima.  

Donald Tramp nije zatvorio vrata za pregovore o sporazumu. U NATO savezu kritiziraju američku odluku. Svi saveznici su tražili Sjedinjene Države da ostanu stranka u sporazumu, objasnio je diplomatski izvor.

Američki predsjednik je već povukao Sjedinjene Države iz multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz sporazuma INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

Komentari

NA VRH