SJEDINJENE DRŽAVE

Olbrajt: Pandemija je započela u zemlji u kojoj vlada ne vjeruje svojim ljudima

Olbrajt dodaje da svijet svijet plaća visoku cijenu za autoritarne ekscese

Olbrajt: oportunisti iskorištavaju strahove svojih sljedbenika. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

22.5.2020

Ako se pravilno vodi, Amerika i dalje može učiniti više od bilo koje druge zemlje da svijet pomakne u pravom smjeru. Amerika koja je povratila svoj pravi glas može pomoći ljudima svugdje da se suprotstave neograničenoj moći autokrata i potencijalnih diktatora. Ukratko, može se učiniti dug put prema obnovi naše kolektivne vjere u budućnosti, navela je u svom posljednjem tekstu bivši državni sekretar Medlin Olbrajt (Madeline Albright).

Ova teza je glupost

- Predsjednik Donald Tramp (Trump) je najopakiji među hrpom hipernacionalista koji tvrde da je međuzavisnost iluzija koju stvaraju intelektualci kako bi uništili državni suverenitet i pljačkali ljudima njihov identitet. Ova teza je glupost, ali može biti korisna politika. Umjesto da obuzdavaju plemenske strasti, ovi oportunisti iskorištavaju strahove svojih sljedbenika kako bi pojačali svoju moć - tvrdi ona.

Olbrajt dodaje da svijet svijet plaća visoku cijenu za ove autoritarne ekscese.

- Nije slučajno što je pandemija započela u zemlji u kojoj vlada ne vjeruje svojim ljudima, suzbija slobodan protok informacija i sprječava svoje službenike – uključujući zdravstvene radnike – da govore istinu - smatra Olbrajt.

Sigurni svijet

Demokratije i demokrati s malim “d” u svakom društvu moraju se probuditi pred ovom prijetnjom, istakla je.

- Jedna od velikih opasnosti koju postavljaju autoritarni lideri jest to što traže legitimitet tvrdeći monopol nad vještinama i mišićima potrebnim za odbranu svoje domovine. To čini manje vjerojatnim da će za razliku od demokratskih partnera priznati, a kamoli naglasiti, vrijednost saradnje s drugima. Umjesto toga, oni apele za međunarodnu zajednicu tretiraju kao znakove slabosti ili izdaje - kaže Olbrajt.

Smatra i da ćemo uskoro saznati da li smo išta naučili od korona krize.

- Odgovor će pokazati da li smo naučili išta iz trenutne krize i možda ćemo – kako bih voljela vjerovati – probuditi se u logici da, sarađujući, možemo nastaviti napredak ka mirnijem, prosperitetnijem i sigurnijem svijetu - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.