UPOZORIO Situacija se generalno stabilizirala

Putin: Rusiji prijeti drugi talas koronavirusa u oktobru ili novembru

Podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova

Avaz.ba

Vladimir Putin

Foto: Agencije


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas korona virusa, koji bi mogao da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova, kada se okonča pandemija, prenosi TAS S.

- Želio bih da skrenem pažnju našim kolegama, prije svega, ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi na jesen, u oktobru ili novembru - rekao je Putin tokom online sastanka o situaciji u vezi sa koronavirusom u zemlji.

Putin je ocijenio da se situacija u vezi sa širenjem koronavirusa u Rusiji generalno stabilizirala.

  • Moskva

    Moskva

    Foto: AFP


On je dodao da se i u Moskvi, koja se prva suočila sa epidemijom, i u drugim ruskim regionima, broj prijavljenih slučajeva na dnevnom nivou postepeno smanjuje.

Međutim, kako je naglasio, "do sada ova dinamika nije brza kao što bismo voljeli da bude, nekad je čak i nestabilna, ali je i dalje prisutna".

Kao primjer naveo je da je prije sedam dana, stopa porasta u broju slučajeva širom Rusije iznosila 5,9 posto, a danas je 3,5 posto.

- U međuvremenu, od ključne je važnosti da do takvog pada dođe usljed konstantnog povećanja količine testova, što omogućava da se otkrije bolest u ranoj fazi - rekao je Putin.

On je naglasio da je u protekle dvije sedmice broj obavljenih testova porastao za skoro tri miliona, odnosno da se na dnevnom nivou testira skoro 240.000 ljudi.

Više o temi Vladimir Putin

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na