IZJAVA TRESE AMERIKU

Bajden: Ako još niste odlučili za koga ćete glasati, onda niste crnci

Isticao važnost afroameričkih glasova, posebno imajući u vidu da je odnio stranačku pobjedu u državi Južna Karolina

Avaz.ba

23.5.2020

Kandidat Demokratske partije za predsjednika SAD Džo Bajden (Joe Biden) kazao je da Afroamerikanci "nisu crnci" ako razmišljaju o tome da glasaju za njegovog protivnika, aketuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trampa (Trump), piše Sputnjik. 

Bajden, kojem gafovi nisu strani, izrekao je nezgodnu konstataciju jučer, tokom intervjua sa poznatim afroameričkim voditeljem neobičnog imena - Charlamagne Tha God.

Tokom 18-minutnog intervjua, 77-godišnji Bajden je isticao važnost afroameričkih glasova, posebno imajući u vidu da je odnio stranačku pobjedu u državi Južna Karolina gdje crni glasači čine 60 posto tijela demokratskog elektorata.

Pobijedio sam u sve i jednom okrugu. Osvojio sam najveći udio crnačkih glasova, čak više od Baracka (Obame) - rekao je Bajden dodajući da je nekoliko Afroamerikanki na spisku njegovih mogućih zamjenika. 

Pred kraj intervjua, voditelj je negodovao što Bajden mora skratiti svoje prisustvo rekavši "da to ne može raditi crnačkim medijima".

Bivši potpredsjednik je tada odgovorio da "to radi i bijelačkim i crnačkim medijima". Charlamagne je sugerirao Bajdenu da se uskoro vrati u emisiju jer za njega ima još pitanja

- Ako imate problem oko odlučivanja o tome da li ste za mene ili Trampa, onda niste crnci - odgovorio je Bajden.  

On je kasnije izrazio žaljenje zbog suvislog komentara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.