Predsjednik kazao kako imaju pravo braniti suverenitet i teritorijalni integritet

Rohani: Iran će se osvetiti ako SAD zaustavi tankere za Venezuelu

Pošiljka je stvorila diplomatski spor između Irana i Venecuele s jedne te SAD s druge strane, jer su Teheran i Karakas pod američkim sankcijama

Avaz.ba
23.05.2020 18:10

Predsjednik Irana Hasan Rohani

Foto: Agencije

Iranski predsjednik Hasan Rohani je upozorio da će se njegova zemlja osvetiti Sjedinjenim Državama ako će Vašington stvarati probleme tankerima koji prevoze naftu do Venecuele.

Ako naši tankeri na karipskom ili bilo kojem drugom području u svijetu naiđu na probleme zbog Amerikanaca, i SAD će biti u problemu - rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim emirom, prenosi poluslužbena novinska agencija Mehr.  

Flota od pet tankera s iranskom naftom krenula je prema Venecueli, državi s velikim rezervama tog energenta, ali koju je pogodila nestašica goriva. Flota je trenutno u karipskim vodama, a očekuje se da će na obalu Venecuele stići u nedjelju, pokazuju podaci aplikacije "Refinitiv Eikon". 

Iran neće nikad započeti sukob. Uvijek imamo legitimno pravo braniti naš suverenitet, teritorijalni integritet i služiti našim nacionalnim interesima. Nadamo se da Amerikanci neće napraviti grešku - rekao je, između ostalog, Rohani.  

  • Rohani:  Iran neće nikad započeti sukob
    Rohani: Iran neće nikad započeti sukob Foto: Arhiv

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 miliona barela nafte i alkana, objavile su obje vlade, drugi izvori i procjene na temelju veličine tankera.

Pošiljka je stvorila diplomatski spor između Irana i Venecuele s jedne te SAD s druge strane, jer su Teheran i Karakas pod američkim sankcijama.

Vašington razmatra kako odgovoriti na ovaj čin, rekao je jedan američki dužnosnik Reutersu, ne otkrivši koje su opcije na stolu.  

SAD su nedavno pojačale prisutnost svoje mornarice na karipskom području, a kao razlog su naveli operacije protiv krijumčarenja droge. Glasnogovornik Pentagona Džonatan Hofman (Jonathan Hoffman) rekao je da nema informacija o bilo kakvim operacijama vezanim za iranske tankere.  

Ministar obrane Venecuele objavio je kako će vojska te države dočekati i pratiti iranska plovila kad stignu u njen isključivi gospodarski pojas.

NA VRH