VELIKA BRITANIJA

Džonson kontrira opoziciji: Mozak kampanje za izlazak iz Evropske unije ostaje na poziciji savjetnika

Laburisti poručili kako ne smiju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod

Džonson: Ponio razumno i legalno. Agencije

Avaz.ba

23.5.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) odbacio je pozive opozicije da otpusti svog glavnog savjetnika Dominika Kamingsa (Dominic Cummings) nakon napisa medija da je u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa prekršio mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije.

Komingis, mozak kampanje za britanski izlazak iz Evropske unije iz 2016. godine, krajem marta putovao je u Durham na sjeveru Engleske, kad su stroge mjere zabrane kretanja već bile na snazi, objavili su "The Guardian" i "The Mirror" u petak navečer.

Dva medija pišu kako je Kumings išao do kuće svojih roditelja u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa. 

Džonsonov ured objavio je kako je savjetnik premijera otišao u Durham kako bi se porodica brinula za njegovog sina jer mu je supruga bila zaražena koronavirusom, zbog čega je postojala velika vjerojatnost da će se i on zaraziti.

- Njegova sestra i nećakinje ponudile su pomoć, pa je otišao u obližnju kuću, odvojenu od porodice koja bi mogla pomoći ako je bi to bilo potrebno - rekao je portparol Dauning strita (Downing street).

Njegov čin bio je u skladu sa smjernicama o koronavirusu. Kumings vjeruje kako se ponio razumno i legalno, dodao je portparol.

Džonson: Ne mari za kritike. Agencije

Ministar u Džonsonovoj vladi Majkl Guov (Michael Gove) komentirao je situaciju kazavši kako „briga za porodicom i dijete nije zločin“. 

No, opozicione stranke pozivaju na Kumingsovu ostavku. 

- Kumings je trebao napraviti pravu stvar i dati ostavku, ali pošto nije, Boris Džonson mora pokazati vodstvo i odmah ga ukloniti iz ureda - rekao je parlamentarni čelnik Škotske nacionalne stranke Jan Blekford (Ian Blackford). 

Laburisti su poručili kako ne smiju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod. Liberalni demokrati tvrde da Kumings mora dati ostavku pokaže li se da je prekršio mjere.

Prema tim mjerama stanovnici moraju ostati kod kuće i suzdržati se od posjeta porodici osim ako su im potrebne ključne potrepštine poput lijekova ili hrane.

Druge istaknute ličnosti već su dale ostavku nakon kršenja tih pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.