JERUSALEM

Izraelski premijer Netanjahu na suđenju zbog korupcije

Benjamin Netanjahu. Agencije

Fena

24.5.2020

Suđenje za korupciju Suđenje za korupciju Benjaminu Netanjahuu (Netanyahu) počinje danas na sudu u Jerusalemu, na kome će postati prvi aktuelni izraelski premijer koji se suočava s krivičnim progonom, u slučaju koji je on nazvao političkim lovom na vještice.(Netanyahu) počinje danas na sudu u Jerusalemu, na kome će postati prvi aktuelni izraelski premijer koji se suočava s krivičnim progonom, u slučaju koji je on nazvao političkim lovom na vještice. 

Od Netanjahua se traži da se pojavi na ročištu u oblasnom sudu u Jerusalemu, sedmicu dana nakon što je položio zakletvu na peti mandat kao čelnik vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončan politički ćorsokak duži od godinu dana nastao nakon troje izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika.

On je optužen u novembru prošle godine za mito, prevaru i kršenje povjerenja u tri slučaja koji uključuju primanje poklona od njegovih prijatelja milionera i navodnog pružanja regulatornih usluga medijskim tajkunima u zamjenu za povoljno izvještavanje o njemu.

Netanjahu, koji predvodi desničarsku stranku Likud, kritizirao je sudski proces protiv njega kao ljevičarski lov na vještice koji ima za cilj svrgnuti popularnog desničarskog čelnika.

Benjamin Netanjahu. Agencije

Kao premijer, Netanjahu nema zakonsku obavezu da podnese ostavku, i izjavio je da sudski proces neće uticati na njegovu sposobnost da obavlja svoj posao.

Tročlano sudsko vijeće bavit će se njegovim slučajem. Ono je u srijedu odbilo njegov zahtijev da ne bude prisutan na uvodnom ročištu.

U zahtjevu za izuzećem, Netanjahu je nazvao ročište formalnošću i tvrdi da bi se dovođenjem njegovih tjelohranitelja protraćila javna sredstva i bilo bi teško povinovati se pravilima društvenog distanciranja.

Neki kritičari tvrde da je Netanjahu tim zahtjevom pokušao da izbjegne stvaranje slike premijera koji sjedi na klupi za optužene.

Odbacujući njegov zahtjev, sud je saopćio kako je bitno da se pravda ostvari.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.