IZRAEL

Netanjahu suđenje za korupciju nazvao pokušajem puča

U novembru optužen je za mito, prevaru i zloupotrebu povjerenja

Benjamin Netanjahu optužen u novembru. Arhiv

Avaz.ba

24.5.2020

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ocijenio je da su neuvjerljivi slučajevi protiv njega pokušaj puča, obećavši da će nastaviti voditi zemlju bez obzira na suđenje za korupciju.

Umjesto da informacije cure, predlažem jednostavno rješenje: neka se sve prenosi u cijelosti, bez montiranja, bez skraćivanja kako bi javnost imala uvid u sve - rekao je Netanjahu na uvodnom saslušanju na okružnom sudu u Jeruzalemu. 

Dodao je da će uz pomoć ljudi i Boga nastaviti narodu služiti.

- Nastavit ću voditi državu Izrael i baviti se pitanjima koja su uistinu važna - kazao je premijer i spomenuo pokretanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta i očuvanje sigurnosti. 

Suđenje Netanjahu za korupciju započelo je u nedjelju na jeruzalemskome sudu uvodnim ročištem na kojem se, usprkos zahtjevu da danas ne bude nazočan u sudnici, morao pojaviti jer mu je sud u srijedu odbio taj zahtjev.

Netanjahu: Prije sedmicu položio zakletvu za rekordni peti mandat. Arhiv

Njegovi advokati su u obrazloženju tog zahtjeva naveli da nema potrebe da se Netanjahu pojavi u nedjelju na sudu samo radi čitanja optužnice "čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati".

U novembru optužen je za mito, prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja koja su uključivala darove prijatelja milionera i navodno traženje regulatornih usluga za medijske tajkune u zamjenu za povoljnije izvještavanje.

Netanjahu je prije sedmicu položio zakletvu za rekordni peti mandat. Na čelu je vlade nacionalnog jedinstva nakon više od godinu političkog zastoja i tri puta u godinu provedenih parlamentarnih izbora.

Kao premijer, Netanjahu zbog kaznenog postupka nema zakonsku obavezu podnošenja ostavke i rekao je da njegova sudska bitka neće utjecati na njegovu sposobnost obavljanja dužnosti šefa vlade.

Predviđeno za sredinu marta, suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. maj, no ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.