REAKCIJA

Američki stručnjak za cjepiva: Vakcina može pomoći, ali nije savršen lijek

Šef Centra za edukaciju o vakcinama Dječje bolnice u Philadelphiji dr. Paul Offit. Screenshot: CNN

CNN / Avaz.ba

25.5.2020

Šef Centra za edukaciju o vakcinama Dječje bolnice u Philadelphiji dr. Paul Offit za CNN je govorio o tomu što ga zabrinjava oko pronalaska vakcine za koronavirus.

Trenutno imamo tek preliminarne podatke i sada je na redu veliko testiranje nakon kojega će stvari biti jasnije. 20 hiljada ljudi će dobiti pravu vakcinu, a njih 10 hiljada će dobiti placebo i tek tada će se znati je li cjepivo sigurno i učinkovito. Bilo bi iznenađujuće da se sve dogodi do kraja godine- kaže dr. Offit dodajući kako je moguće da će preko ljeta broj slučajeva početi padati. 

Kaže kako se kod vakcine ne smije pristajati na nešto manje kvalitetno.

Moramo obaviti ispitivanja koja nam dokazuju da je vakcine efikasno i kvalitetno. Jako smo u očaju i jako nam je potrebna vakcina jer smo paralizirani virusom, ali ne smijemo pristajati na manje- kaže.  

Rekao je kako mnogi buduće vakcina shvaćaju kao savršen lijek, ali je objasnio da to nije tako.

-Vakcina pomaže, ali nije stopostotni lijek. Štitilo bi od zaraze covidom-19 s umjerenim i teškim simptomima, ali ne i od zaraze s blagim simptomima. Kako god, trebamo upoznati ljude s tim šta vakcina može, a što ne može- zaključio je dr. Offit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.