KORONAVIRUS Nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja

Broj mrtvih u Švedskoj prešao 4.000: Strožije mjere ne bi spasile više života

Prema internet stranici "Worldometer", stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milion osoba u Švedskoj

Avaz.ba
25.05.2020 20:21

Švedska imala blaže mjere

Foto: Agencije

Švedska, koja se s pandemijom koronavirusa krenula boriti blažim pristupom nego druge države, objavila je da je u zemlji umrlo više od 4.000 osoba, od kojih je 90 posto starije od 70 godina.

Od 33.843 potvrđena slučaja zaraze Agencija za javno zdravstvo zabilježila je 4.029 umrlih u toj zemlji s 10,3 miliona stanovnika. 

Prema internet stranici "Worldometer", stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milion osoba u Švedskoj, što je bitno viša stopa od one u susjednim nordijskim zemljama koje su poduzele mjere ograničenja kretanja (Norveškoj 43, Danska 97 i Finska 56).

Ali stopa smrtnosti u Švedskoj je niža od onih zabilježenih u Španiji 615, Velikoj Britaniji 542 i Francuskoj 435.  

  • Agencija za javno zdravstvo tvrdo da je švedski pristup dugoročno bolji
    Agencija za javno zdravstvo tvrdo da je švedski pristup dugoročno bolji Foto: Agencije

Anders Tegnel (Tegnell), epidemiolog iz Agencije za javno zdravstvo, upozorio je da je nužno oprezno upoređivati te podatke.

- U Švedskoj je svako kome je dijagnosticiran Covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od koronavirusa, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja - rekao je.

Za razliku od strogih mjera uvedenih u drugim državama Evrope, u Švedskoj nikada nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja i sve vrijeme su bile otvorene škole za mlađe od 16 godina, kafići, barovi, restorani i kompanije, a od svih se tražilo da se pridržavaju preporuka socijalne distance i da budu odgovorni. 

Agencija za javno zdravstvo drži da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se u drugim zemljama poduzimaju kratkoročno jer ih drži neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini.

Anders Tegnel je više puta inzistirao na činjenici da strožije mjere ne bi spasile više života.

Komentari

NA VRH