KORONAVIRUS

Broj mrtvih u Švedskoj prešao 4.000: Strožije mjere ne bi spasile više života

Prema internet stranici "Worldometer", stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milion osoba u Švedskoj

Švedska imala blaže mjere. Agencije

Avaz.ba

25.5.2020

Švedska, koja se s pandemijom koronavirusa krenula boriti blažim pristupom nego druge države, objavila je da je u zemlji umrlo više od 4.000 osoba, od kojih je 90 posto starije od 70 godina.

Od 33.843 potvrđena slučaja zaraze Agencija za javno zdravstvo zabilježila je 4.029 umrlih u toj zemlji s 10,3 miliona stanovnika. 

Prema internet stranici "Worldometer", stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milion osoba u Švedskoj, što je bitno viša stopa od one u susjednim nordijskim zemljama koje su poduzele mjere ograničenja kretanja (Norveškoj 43, Danska 97 i Finska 56).

Ali stopa smrtnosti u Švedskoj je niža od onih zabilježenih u Španiji 615, Velikoj Britaniji 542 i Francuskoj 435.  

Agencija za javno zdravstvo tvrdo da je švedski pristup dugoročno bolji. Agencije

Anders Tegnel (Tegnell), epidemiolog iz Agencije za javno zdravstvo, upozorio je da je nužno oprezno upoređivati te podatke.

- U Švedskoj je svako kome je dijagnosticiran Covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od koronavirusa, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja - rekao je.

Za razliku od strogih mjera uvedenih u drugim državama Evrope, u Švedskoj nikada nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja i sve vrijeme su bile otvorene škole za mlađe od 16 godina, kafići, barovi, restorani i kompanije, a od svih se tražilo da se pridržavaju preporuka socijalne distance i da budu odgovorni. 

Agencija za javno zdravstvo drži da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se u drugim zemljama poduzimaju kratkoročno jer ih drži neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini.

Anders Tegnel je više puta inzistirao na činjenici da strožije mjere ne bi spasile više života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.