BIT ĆE SANKCIJA U trenucima dok se ova zemlja bori s pandemijom koronavirusa,

Francuska u šoku, u Strazburu odigrana utakmica pred 400 gledalaca

Na fotografijama i video zapisima vidi se kako navijači utrčavaju na teren kako bi proslavili golove

Avaz.ba / Fena
25.05.2020 20:58

Održana nogometna utakmica

Foto: Društvene mreže

Francuska javnost u šoku je nakon što je otkriveno kako je u nedjelju u okolici Strazbura odigrana nogometna utakmica na kojoj se okupilo oko 400 gledalaca. 

U trenucima dok se Francuska bori s pandemijom koronavirusa, koja je do sada odnijela skoro 30.000 žrtava, u okolini Strazburga, koji se nalazi unutar francuske "crvene zone", odigrana je nogometna utakmica između lokalnih klubova Neuhofa i Hautepierrea. 

Na stadionu se okupilo oko 400 gledalaca, a na fotografijama i video zapisima koji su preplavili društvene mreže vidi se kako navijači utrčavaju na teren kako bi proslavili golove. Općinska policija odmah je intervenirala, ali nije mogla spriječiti odigravanje utakmice. 

- Glupost i neodgovornost mogu dovesti do katastrofalne zdravstvene situacije u našoj regiji. Naše područje i medicinsko osoblje ne trebaju novi dramu - kazao je dogradonačelnik Strazbura Serž Ohler (Serge Oehler) za francuske medije. 

Dodao je da imaju videozapise, da će sve provjeriti te da će sigurno biti sankcija. Utakmica je odigrana na stadionu "Paco Meteo" kojim upravlja sportska organizacija JS Koenigshoffen. Njen predsjednik Fransois Merkad (Francois Marcade) rekao je za novine "Dernieres Nouvelles d'Alsace" kako je stadion korišten bez odobrenja.

- Ovo što se dogodilo apsolutno je neoprostivo i neprihvatljivo. U šoku sam, uvjeravam vas da niko iz našeg kluba nije odobrio ili ohrabrio ovo okupljanje - kazao je.

Liječnik u pariškoj bolnici "Pitie-Salpetriere", profesor Gilbert Deraj (Deray) kazao je kako strahuje da će ilegalna utakmica izazvati nove slučajeve zaraze Covid-19.

- Bilo je to potpuno nerazumno. Virus je i dalje prisutan i ovakav događaj može predstavljati mini-virusnu bombu - rekao je.

Francuska liga (LFP) je koncem aprila odlučila kako je sezona 2019/20. završena zbog pandemije koronavirusa nakon odigranih 28 od predviđenih 38 kola te je zatečeno stanje na tablici proglasila konačnim. PSG je proglašen prvakom, dok je drugoplasirani Marseille izborio izravni plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Amiens i Toulouse su izgubili prvoligaški status. Još uvijek nije poznato hoće li se igrati ovosezonska finala Liga kupa (PSG - Lyon) i Kupa (PSG - Saint-Etienne).

Komentari

NA VRH