REAKCIJE

Palestina osudila izraelske razvojne planove u Jerusalemu

Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji , navode iz Ministarstva

Palestina osudila izraelski plan. Agencije

Avaz.ba / Fena

26.5.2020

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo izraelski plan za razvojne projekte u gradu Jerusalemu koji je premijer Benjamin Netanjahu (https://avaz.ba/tag/5428/benjamin-netanyahu) odobrio u ovoj sedmici.

- Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji – navodi ministarstvo u saopćenju za javnost.   

- Sav novac uložen za provedbu okupatorskih planova i judaizacije Jerusalema nikada neće donijeti uspjeh. Sve okupacijske mjere represije i širenja naselja, kao i napadi na naš kulturni identitet, propast će – dodaje ministarstvo.

U ponedjeljak je Izraelski radio javio da je  Netanjahu instruiran da pripremi razvojni plan grada Jerusalema vrijedan 200 miliona šekela (57 miliona  dolara), i da ima za cilj poboljšati infrastrukturu i razviti turizam u gradu.

Palestinci žele da istočni dio Jerusalema, koji je okupirao Izrael 1967. godine bude prijestonica palestinske države, dok Izrael insistira da je grad njegova nepodijeljena vječna prijestonica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.