ODBRANITI VRIJEDNOSTI EU

Merkel upozorava da će pandemija koronavirusa utjecati na rast sukoba u svijetu

Poručila da EU može izaći iz sadašnje krize snažnija i naglasila da su SAD najvažniji partner Evrope, ali da je to partnerstvo drugačije zbog pristupa problemu očuvanja životne sredine

Angela Merkel. AFP

Avaz.ba

28.5.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je EU da preuzme više odgovornosti za dešavanja u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi EU željela, posebno po pitanju životne sredine.

- Trebalo bi da učinimo napor i da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom koji je nametnula pandemija koronavirusa. Međutim, ja želim i više od toga, želim da EU, posebno u vrijeme krize, pokaže svjetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti - rekla je Merkel, prenosi Radio Slobodna Evropa pozivajući se na AFP.

Iako je kancelarka najavila svoj odlazak sa funkcije 2021. godine, ona je jučer predočila glavne smjernice onoga što će EU raditi do kraja ove godine. Upozorila da će pandemija doprinjeti da se sukobi i postojeći problemi u svijetu intenziviraju, a to će biti izazov za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Merkel: EU ima "strateški interes" da sarađuje sa Kinom. AFP

- To je razlog više da stanemo u odbranu vrijednosti koje njegujemo u EU, a to su solidarnost, demokratija, sloboda i zaštita dostojanstva svakog ljudskog bića - rekla je ona.

Merkel je ocijenila da EU može izaći iz sadašnje krize snažnija i naglasila da su SAD najvažniji partner Evrope, ali da je to partnerstvo drugačije zbog pristupa problemu očuvanja životne sredine.

Ona je ukazala da EU ima "strateški interes" da sarađuje sa Kinom uprkos nesuglasicama oko Hongkonga, gdje bi, prema njenim riječima princip "jedna zemlja dva sistema" trebalo da se održi.

Njemačka kancelarka je podsjetila da Njemačka od 1. jula preuzima rotirajuće predsedavanje Vijećem Evrope, kada će se, kako je najavila baviti i odnosima sa Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.