ČEŠKA Velika potražnja uprkos osudama

Građani bijesni: Objavljen kalendar s fotografijama najzloglasnijih nacista

Savez židovskih zajednica u Češkoj Republici namjerava tužiti izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca

Avaz.ba
28.05.2020 08:13

Skandalozan kalendar u Češkoj

Foto: Twitter

Skandalozni kalendar s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvao je bijes u ČeškojPotražnja za kalendarom je toliko velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača Naše vojsko u Pragu, objavila je Hina.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a Reinharda Heydricha i Karla Hermanna Franka te Josefa Mengelea, monstruoznog ljekara iz koncentracionog logora Aušvic, poznatog po stravičnim eksperimentima na logorašima.

Savez židovskih zajednica u Češkoj Republici namjerava tužiti izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca, tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Kristof Israng (Christoph), njemački ambasadoru Češkoj, putem Twittera je izrazio svoje ogorčenje. 

- Proizvodi koje veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da netko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati - naveo je on. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.  Praško gradsko vijeće već je poništilo najam prodajnog mjesta u aprilu, navodeći etičke razloge. 

Izdavač Naše vojsko u prošlosti je izazvao bijes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu te je slučaj odbacila.

Komentari

NA VRH