SJEDINJENE DRŽAVE

Kamenice i gumeni meci na protestima u Mineapolisu zbog smrti Afroamerikanca

Američki predsjednik naveo je da su se na njegov zahtjev u istragu o Flojdovoj smrti uključili i FBI

Sukobi s policijom. afp

Fu. M. / Avaz.ba

28.5.2020

Demonstranti su se sukobili sa policijom na protestima zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu. Američki predsjednik naveo je da su se na njegov zahtjev u istragu o Flojdovoj smrti uključili i FBI i Ministarstvo pravde. U blizini mjesta protesta ubijen je jedan čovjek.

Agencije navode da su protesti praćeni vandalizmima i pljačkama počeli nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Mineapolisa pozvao tužioca da podnese krivičnu prijavu protiv policajca koji je prilikom privođenja koljenom pritisnuo Flojdov vrat, nakon čega je on preminuo, piše RTS.

Skupile se stotine demonstranata. afp

Stotine demonstranata, mnogi s prekrivenim licima, slilu su se u ulice oko treće policijske stanice kasno u sijredu, oko 800 metara od mjesta gdje je Flojd uhapšen, uzvikujući, "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem."

Sukobi s policijom. AFP

Kako je odmicala noć, broj demonstranata se povećavao. Oni su se okupili ispred stanice, a policija je napravila barikade. Policajci su stajali i na krovovima, a koristili su i gumene metke, suzavac i topovske udare.


Demonstranti su na policiju bacali kamenice i kanistere sa benzinom.

Zbog smrti Džordža Flojda, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da su se na njegov zahtjev u istragu uključili FBI i Ministarstvo pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.