AMERIKA

Tramp potpisao uredbu kojom će ograničiti zaštitu društvenih mreža

Osnivač Twittera indirektno je odgovorio predsjedniku rekavši da će kompanija i ubuduće upozoravati na "netačne ili sporne informacije o izborima"

Tramp potpisao uredbu. AFP

Avaz.ba

29.5.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) potpisao je uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Ovdje smo kako bismo branili slobodu govora od jedne od najgorih opasnosti - rekao je Tramp u Ovalnom uredu potpisujući dokument koji će najvjerojatnije biti početak duge pravosudne bitke. 

Stanar Bijele kuće je optužio Twitter da donosi "uredničke odluke" i bavi se "političkim aktivizmom" u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

- Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike. Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je veoma nepravedno - ocijenio je spomenuvši velike kompanije u Silicijskoj dolini.


Tramp najavio "veliki dan". AFP

Prema riječima Trampa, ova uredba zahtijeva nove propise kako društvene mreže koje provode "cenzuru" ne bi mogle "sačuvati svoju pravnu zaštitu".

Američki predsjednik je zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže pošto je njegova omiljena platforma Twitter ove sedmice prvi put uz njegov tvi' objavila i upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove navedene tvrdnje koje, misle mnogi, nisu bile istinite. 

U srijedu kasno navečer osnivač Twittera Džek Dorsi (Jack Dorsey) indirektno je odgovorio predsjedniku rekavši da će kompanija i ubuduće upozoravati na "netačne ili sporne informacije o izborima", navodeći pritom da ih to "ne čini arbitrima istine", već da je namjera ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Tramp je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da "republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove. 

- Donijet ćemo snažnu regulativu ili ih zatvoriti prije nego to budemo dopustili - napisao je Tramp na Twitteru.

Zasad je nejasno šta Tramp zapravo kani napraviti i ima li uopće predsjednik izvršne ovlasti da uvodi regulaciju u kompanije po postojećim zakonima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.