SJEDINJENE DRŽAVE

Mineapolis: Uhapšen novinar CNN-a tokom javljanja uživo

Imao je istaknutu akreditaciju CNN-a, a jedan od policajaca mu je stavio lisice na ruke za vrijeme njegovog izvještavanja

Hapšenje zabilježile i kamere. Screenshot

Avaz.ba

29.5.2020

Državna policija Minesote uhapsila je u petak tročlanu ekipu CNN televizije, novinara, snimatelja i producenta tokom javljanja uživo u program ove televizije s praćenja protesta u ovom gradu gdje su izbili protesti zbog smrti nenaoružanog afroamerikanca  Džordža Flojda (George Floyd).

CNN piše da je tokom prijenosa uživo uhapšen jedan od demonstranata, a novinara CNN-a Omara Himeneza (Omar Jimenez) opkolila su šestorica policajaca.

Imao je istaknutu akreditaciju CNN-a, a jedan od policajaca mu je stavio lisice na ruke za vrijeme njegovog izvještavanja.

- Recite nam gdje hoćete da se pomjerimo, mi ćemo se skloniti s puta nećemo vam smetati - rekao je Himenez policajcima, objasnivši da su na novinarskom zadatku, međutim, uhapšen je bez odgovora.


Policija je novinarskoj ekipi rekla da je privedena jer im je rečeno da se kreću, a oni to nisu učinili. Guverner Minesote Tim Volc (Walz) izvinio se direktoru CNN-a te kazao da će novinarska ekipa biti oslobođena.

To se i dogodilo sat nakon što je novinarska ekipa uhapšena, a ovaj događaj je naišao na brojne osude javnosti.

Protesti i neredi u Mineapolisu su uslijedili nakon što je Flojd umro prilikom hapšenja. Policajac ga je oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.