AMERIKA Nakon ubistva Džordža Flojda

Džo Bajden: Ako stojimo po strani i šutimo, saučesnici smo

Iskonski grijeh ove zemlje još guši našu naciju danas - kazao je Bajden, referirajući se na naslijeđe robovlasništva u SAD-u.

Avaz.ba
30.05.2020 13:36

Džo Bajden

Foto: Arhiva

Uživo se iz svoga doma u državi  Amerikancima se obratio bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i  Trampov (Trump) suparnik na predstojećim predsjedničkim izborima. 

- Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno . Ista se stvar dogodila s (Ahmaudom) Arberyjem, Breonnom Taylor, Georgeom Floydom. To je popis koji ide 400 godina unazad. Iskonski grijeh ove zemlje još guši našu naciju danas - kazao je Bajden, referirajući se na naslijeđe robovlasništva u SAD-u.

  • Džo Bajden
    Džo Bajden Foto: Arhiva

Bajden je poručio da "ako stojimo po strani i šutimo, suučesnici smo". 

- Zemlja mora izliječiti "otvorene rane" sistemskog rasizma i donijeti pravdu Džordžu Flojdu (Floyd) i njegovoj porodici. Nije vrijeme za zapaljive tvitove - rekao je Bajden vjerojatno se referirajući na Trampa koji je na Twitteru nasilne prosvjednike nazvao "lupežima".  

Dodao je:

- Nije vrijeme za poticanje nasilja. Moramo stati kao nacija uz afroameričku zajednicu, uz sve manjinske zajednice, i zajedno biti jedna Amerika.
NA VRH