HISTORIJSKI TRENUTAK

Tramp o polijetanju svemirske letjelice: Nevjerovatno je, snaga, tehnologija

Astrounati Bob Benken (Behnken) i Dag Harli (Doug Hurley) poletjeli su večeras u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi leteći na raketi "Falcon 9"

Tramp gledao polijetanje. Agencije

Avaz.ba

31.5.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je, nakon polijetanja u orbitu svemirske letjelice "Falcon 9" iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti letjeti i na Mars.


- Neverovatno je, snaga, tehnologija - prokomenirao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla poslije devet godina i dodao da je to bio “divan prizor”.

Američki predsjednik je u društvu potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) i drugih visokih zvaničnika posmatrao lansiranje svemirske letelice “Falcon 9”.

Kompanija milijardera Elona Muska večeras u 21:22 sata ispisala je historiju, a on je postala postao prvi privatnik koji je poslao astronaute NASA-e u svemir u okviru programa “SpaceX”.

Naime, astrounati Bob Benken (Behnken) i Dag Harli (Doug Hurley) poletjeli su večeras u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi leteći na raketi "Falcon 9".


Raketa je uspješno napustila orbitu Zemlje, a kapsula "Crew Dragon" odvojila se od rakete i sada samostalno leti do Međunarodne svemirske stanice. Dvojica astronauta bi trebalo po planu misije "Demo-2" provedu 19 sati “jureći” MSS i kapsulom “Crew Dragon” da se spoje sa stanicom.

Benken i Harli će sami pilotirati kapsulom na putu ka MSS. Raketa koja ih je izbacila u svemir, vratila se nazad i sletela na brod u okeanu."Falcon 9" pokupila je autonomni dron po imenu "I still love you".

Kada dođe do spajanja, otvor od stanice otvoriće se dva i po sata kasnije.


Ovo je prva misija sa posadom koja je 100 posto američka poslije 30 godina.. Agencije

NASA se okrenula privatnoj kompaniji kako bi "okončala američku zavisnost od ruskih Sojuz svemirskih letelica", koje su prevozile američke astronaute u svemir od kada su prizemljeni spejs-šatlovi 2011. godine. Ovo je prva misija sa posadom koja je 100 posto američka poslije 30 godina.

Od tada samo su Rusi imali sredstva za svemirsko letenje i desetine astronauta iz Amerike i drugih zemalja leteli su na raketama Sojuz sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana do Međunarodne svemirske stanice koja od 2000. godine stalno ima američku i rusku posadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.