SJEDINJENE DRŽAVE

Eskalirali sukobi, policajci u Bruklinu pregazili demonstrante koji su ih napali

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijska vozila

S ulica Detroita. AFP

Avaz.ba

31.5.2020

U Americi su eskalirali sukobi. Čak 25 gradova u 16 saveznih država proglasilo je policijski sat nakon što su se protesti za Afroamerikanca Džordža Flojda (Georgea Floyda), kojeg je ugušio policajac pretvorili u divljanje, paljenje policijskih automobila te pljačku i haos.

Na ulicama je i Nacionalna garda, ali protesti su izvan kontrole.

Šokantan video stiže iz Bruklina gdje su dva policajca autima pregazila demonstrante koji su ih prethodno napali.

Gradonačelnik Njujorka je rekao da ga je jako uznemirio taj incident i da mu je žao što su to policajci učinili.

- Prijete policajcima i žele ih ozlijediti. To se nije dogodilo u historiji protesta ovoga grada. Policajci su ovdje bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali pobjeći od toga. Razumijem ih, našli su se u nemogućoj situaciji - rekao je Bil de Blazio (Bill de Blasio).

Dodao je da neće objaviti policijski sat, iako je u Njujorku sinoć stanje bilo najgore.

Demonstranti guraju zapaljen kontejner na policiju. EPA

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijska vozila, policajci su uzvratili palicama i suzavcem. Najmanje je 200 uhapšenih, a veliki je broj povrijeđenih.

U Indianapolisu je upucano troje ljudi, jedan čovjek je preminuo, objavila je policija ne iznoseći detalje ko je pucao. Samo su objavili da je policajac povrijeđen.

Protest u Los Anđelesu počeo je mirno. Dvije strane stajale su licem u licem sve dok nije počelo guranje, koje je ubrzo preraslo u prave sukobe.

Tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je zapaljeno i još osam je uništeno, dok je istovremeno povrijeđeno nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.


Zapaljena policijska vozila. Agencije

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra. Demonstranti su zapalili najmanje jednu američku zastavu. Odmah nakon serije incidenata, gradske vlasti najavile su da će uvesti policijski sat kako bi spriječile dalje nasilje. Ubrzo zatim, strasti između policije i demonstranata su se smirile.

Demonstranti su uništili najmanje pet policijskih vozila u Klivlendu, gdje se na protestu okupilo nekoliko hiljada ljudi. Polupana su stakla na zgradi lokalnog tužilaštva. Neredi su izbili i u Pitsburgu, gdje su demonstranti zapalili nekoliko policijskih vozila. U sukobima sa demonstrantima povrijeđen je najmanje jedan policajac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.