JERUSALEM

Džamija El-Aksa ponovo otvorena za vjernike i posjetioce

Nakon što su otvorili džamiju osjećam kao da sam prodisala. Hvala Bogu - izjavila je stanovnica Jerusalema Umm Hisham

Džamija El-Aksa. Agencije

Avaz.ba / Fena

31.5.2020

Jerusalemska džamija El-Aksa u nedjelju je ponovo otvorena za muslimanske vjernike i posjetioce nakon dvoipomjesečnog zatvaranja izazvanog pandemijom koronavirusa, ali su vlasti objavile izvjesne mjere opreza dok su zvaničnici upozorili na trend rasta lokalnih zaraza.

Nastavak molitvi u trećem najsvetijem mjestu Islama okončao je težak period za muslimane u Jerusalemu, koji su ove godine obilježili sveti mjesec posta ramazana i praznika Ramazanskog bajrama bez uobičajenih dnevnih obilazaka El-Akse i susjednog Doma stijene.

- Nakon što su otvorili džamiju osjećam kao da sam prodisala. Hvala Bogu - izjavila je stanovnica Jerusalema Umm Hisham kroz masku za lice i sa suzama u očima, nakon što je ušla u vjerski objekat sa stotinama ostalih muslimanskih vjernika.

Vijeće islamskog vakufa navelo je sporo lokalno širenje COVID-19 kao razlog svoje odluke da ukine ograničenja ulaska i ponovo otvori islamska mjesta molitve koja su bila zatvorena od 15. marta.


Sedamstotinjak vjernika prisustvovalo je jutarnjoj molitvi. Agencije

Vijeće je, međutim, uvelo izvjesne mjere na smanjenju rizika širenja zaraze, dok je broj novih slučajeva u Izraelu porastao u posljednjim danima.

Vjernici moraju nositi maske za lice i donijeti vlastite prostirače za molitvu ukoliko žele da se mole unutar džamije.

Izgleda da nije ograničen broj ljudi kojima će biti dopušten ulazak u objekat površine 14 hektara, poznat među muslimanima kao Plemenito svetište i među Jevrejima kao Brdo hrama.

Sedamstotinjak vjernika prisustvovalo je jutarnjoj molitvi. Kasnije tokom jutra, grupa ortodoksnih Jevreja, u pratnji izraelske policije, ušla je u objekat kroz ulaz za posjetioce u blizini svetog judaističkog Zapadnog zida u Jerusalemu.

U Izraelu je registrovano 17.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 284 preminulih, dok su 386 slučaja zaraze i i troje preminulih potvrđeni na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.