SJEDINJENE DRŽAVE

Policija u Njujorku klekla s demonstrantima

U Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čovjeka koji se šleperom zaletio u demonstrante

Vlasti Minnesote objavili su da vjeruju da ima bijelih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata. AFP

Avaz.ba

1.6.2020

Nastavljeni su neredi širom Sjedinjenih Američkih Država zbog policijske brutalnosti prema nenaoružanom Afroamerikancu Džordžu Flojdu (George Floyd), koji je tokom hapšenja umro.

U Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čovjeka koji se šleperom zaletio u demonstrante dok je o Oklahoma Sitiju uveden policijski sat, nakon što su demonstranti postali nasilni.

Vlasti Minnesote objavili su da vjeruju da ima bijelih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata, nazivajući ih "agitatorima". Vjeruju da okupljaju grupe i podstiču pravljenje nereda.


Tokom noći je izbio požar u crkvi u Vašingtonu, najbližoj Bijeloj kući, ali je ta vatra sada ugašena. U glavnom gradu su se policijske snage sukobile sa demonstrantima, bacajući na njih suzavac.

CNN prenosi da su predsjednik SAD Donald Trampo (Trump) i njegova porodica na kratko sklonjeni u podzemni bunker ispod Bijele kuće, pošto su se protesti u petak uveče približili rezidenciji.

Zaposleni u Bijeloj kući dobili su uputstvo da sakriju svoje propusnice za posao dok ne stignu do punkta Tajne službe, koja odobrava ulazak u kompleks Bijele kuće. Isti pravilo važi i za odlazak s posla.

Sa druge strane, policija u Njujorku jučer poslije podne solidarisala se sa mirnim demonstrantima. Na društvenim mrežama je objavljen snimak policajaca koji zajedno sa demonstrantima kleče, na taj način odajući poštu preminulom afroamerikancu.

CNN javlja da je Kijara de Blazio, kćerka gradonačelnika Njujorka, uhapšena jer se pridružila nezakonitim protestima, a puštena je poslije privođenja u policijsku stanicu.

Policijski sat je uveden u više od 40 gradova u Americi, a u okrugu Los Angeles je zbog nereda proglašeno vanredno stanje. Nacionalna garda je angažovana u više saveznih država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.