VAL PROTESTA U SAD Predsjednik tražio vojsku i Nacionalnu gardu

Amerika strepi od četvrtka: Oglasio se brat Džordža Flojda, Tramp zagrmio na guvernere

FBI pomaže lokalnoj policiji na protestima u Vašingtonu

Avaz.ba

Sahrana Džordža Flojda zakazana za četvrtak

Foto: AFP


Zbog nereda koji se dešavaju širom SAD nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), sve terenske kancelarije FBI širom zemlje postavile su komandna mjesta koja bi se bavila protestima, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva pravde, a prenosi CNN.

Generalni državni odvetnik Bil Bar naredio je timu za rješavanje talačkih kriza FBI da pomogne lokalnoj policiji na protestima u Vašingtonu. Bar je također poslao ekipe koje se bave neredima u zatvorima pri FBI u Vašington i Majami. Posebno jer se plaše dalje eskalacije nasilja narednih dana. 

Naime, sahrana Džordža Flojda zakazana je za četvrtak. 

Youtube

Ulični neredi nisu način da se dođe do pravde u slučaju ubistva Džordža Flojda koji se zalagao za mir, rekao je Flojdov mlađi brat, zahtijevajući od demonstranata da prestanu uništavati sopstvena naselja.

- Ne razarajte svoj grad! Nije to potrebno, njegova porodica i krv to ne rade, zašto vi onda radite - rekao je Trens Flojd za ABC.

Kako se navodi, porodica ubijenog muškarca pravdu će tražiti "drugim putem" i uvjereni su da će ona na kraju  zadovobitiljena.

- Ponekad se i ja naljutim i želim da razbijem nekom glavu isto - rekao je on, ali dodaje da ga je ponašanje prema pokojnom bratu spriječilo da "poludi".

 Moj brat je želio mir. Čut ćete mnoge koji kažu da je bio nježni div - rekao je mlađi Flojd.

Ubistvo Džordža Flojda razbuktalo je proteste u SAD, a policajac osumnjičen za ubistvo je prebačen u zatvor veoma visoke sigurnosti.

  • Tramp tražio vojsku i Nacionalnu gardu

    Tramp tražio vojsku i Nacionalnu gardu

    Foto: AFP


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao je s guvernerima 50 država SAD u telekonferencijskom pozivu koji je održan iz bunkera u Bijeloj kući, objavio je CNN.

- Morate dominirati ili ćete izgledati kao hrpa kretena. Morate uhapsiti ljude - rekao im je u pozivu iz bunkera i dodao kako će ih demonstranti u suprotnom pregaziti, piše CNN.

Tramp je navodno rekao guvernerima kako se cijeli svijet smijao kada su demonstranti zapalili policijsku stanicu u Mineapolisu.

Novinar "Washington Posta" Rober Kosta (Costa) u kontaktu je s jednom osobom koja je sudjelovala u pozivima. Njegov kontakt mu je rekao kako je predsjednik tražio da koriste vojsku i Nacionalnu gardu u borbi s demonstrantim. 

NA VRH

Podijeli članak na