GLOBUS

Razgovarali Putin i Trump, glavne teme bile su G7 i nafta

Velika Britanija i Kanada su se usprotivile ideji dodavanja Rusije forumu iz kojeg je izbačena 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine

Tramp i Putin razgovarali telefonom. AFP

Avaz.ba

1.6.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o svojoj ideji održavanja samita G7 s mogućom pozivnicom za Rusiju, saopćio je Kremlj.

Tramp je rekao u subotu da će odgoditi održavanje samita G7 za koji se nadao da će se održati od sljedećeg mjeseca do septembra ili kasnije i da bi proširena pozivnica uključivala Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.  Moskva je rekla ranije da treba više detalja prije nego što odgovori. 

Dva čelnika također su razgovarala o OPEC sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte i mjerama protiv koronavirusa. Putin je zahvalio Trampu za dostavu američkih respiratora, naveo je Kremlj, i čestitao Trampu na prvom letu NASA-inih astronauta u svemir s američkog tla u devet godina. 


Velika Britanija i Kanada se protive

Velika Britanija i Kanada su se usprotivile ideji dodavanja Rusije forumu iz kojeg je izbačena 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da Kanada ne podržava povratak Rusije u G7 jer Moskva nastavlja kršiti međunarodni zakon. 

- Rusija je bila isključena iz G7 nakon što je izvršila invaziju na Krim prije nekoliko godina i njezino kontinuirano nepoštovanje i kršenje međunarodnih zakona i normi je razlog zašto se nalazi izvan G7 te će nastaviti biti vani - rekao je Trudo na dnevnoj konferenciji za medije.

U subotu je Trump rekao da je G7, koja grupira najnaprednije ekonomije svijeta, "vrlo zastarjela grupa zemalja" u svome trenutnom formatu.

Trudo i dalje protiv

Kad je upitan hoće li pohoditi samit G7 ako dođe ruski predsjednik Vladimir Putin, Trudo je rekao da neće, rekavši da je prije samita potrebno provesti još "mnoge rasprave". 

No rekao je da je grupa G20, koja uključuje Rusiju, forum koji uključuje zemlje "s kojima nužno nemamo sjajne odnose".

- G7 je oduvijek mjesto iskrenih razgovora sa saveznicima i prijateljima koji toliko toga dijele. To je sigurno ono što se nadam da ću vidjeti - rekao je Trudo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.