STAVOVI Premijer Džastin Trudo potvrdio

Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7

Rusija je isključena iz G7 nakon što je prije više godina napala i anektirala Krim, nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme, rekao Trudo

Avaz.ba / Fena
02.06.2020 08:27

Trudo: Moskva nastavlja kršiti međunarodno pravo

Foto: Agencije

Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7 (G7), iako je to američki predsjednik Donald Tramp (Trump) predložio tokom vikenda, jer Moskva nastavlja kršiti međunarodno pravo, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau).

- Rusija je isključena iz G7 nakon što je prije više godina napala i anektirala Krim, nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme i to je razlog zašto bi trebala ostati izvan te grupe - kazao je Trudo.Komentirajući poziv Vašingtona za učešće na samitu G7, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsjednik Vladimir "Putin podržava dijalog na svim poljima".

  • Džastin Trudo
    Džastin Trudo Foto: Agencije

Američki predsjednik saopćio je u subotu da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7, za koji se nadao da će biti održan narednog mjeseca.

Lista pozvanih država proširena je na nekoliko zemalja, među kojima su Australija, Rusija, Južna Koreja i Indija, kazao je Putin.

Peskov je izjavio da Rusija mora vidjeti više detalja prije nego što odgovori na američki prijedlog i da se potvrdi da je poziv zvaničan.

Komentari

NA VRH